Caută
Close this search box.

Moțiunea de cenzură a picat! Guvernul Dăncilă rămâne la Palatul Victoria

Update Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, marţi, în plenul reunit, moţiunea de cenzură depusă de partidele de opoziţie pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 202 voturi pentru şi 7 abţineri. Ca să fi trecut moţiunea erau necesare 233 de voturi.

Moțiunea de cenzură, inițiată de opoziție a picat: Guvernul Vioricăi Dăncilă rămâne la Palatul Victoria, conform numărătorii neoficiale de la Parlament.

Marţi, 18 iunie, se dezbate şi votează în Parlament moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”.

În acest moment, opoziția se poate baza, matematic, pe 207 voturi, care vin de la PNL, USR, PMP și Pro România, și 7 de la minorități, cu 19 mai puțin decât are nevoie pentru a dărâma guvernul. PSD a anunțat că va asigura cvorumul de ședință, însă nu va vota moțiunea. Pentru a fi demis Guvernul, în favoarea moțiunii de cenzură trebuie să voteze cel puțin 233 de parlamentari.

A început voctul, cu bile: deputații sunt primii care votează, apoi senatorii.
Șerban Nicolae acuză că semnătura lui Daniel Fenechiu de pe moțiune este „falsificată” și recomandă opoziției să „apeleze la unul care se pricepe la fals și uz de fals, la ăla cu 7 case”.

Victor Ponta, lider Pro România: Vom vota moțiunea deoarece că vrem să ii atragem atenția dnei prim-ministru că se va confrunta cu situația economică. Bomba a explodat deja, chiar dacă nu se vede, ne confruntăm cu situația din 2009. 
În noiembrie 2015, am luat decizia de a demisiona. dacă nu te pregătești să guvernezi bine, degeaba ajungi la Guvernare.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: Dvs vorbiți de teroare? Dvs care promiteți lichidări de proprietăți și arestări? Dvs care credeți că drepturile omului sunt un lux veniți și vorbiți aici în Parlament? Dvs care vă burdușiți listele cu odrastele foștilor securiști și ni-i prezentați ca net-level?

Attila Korodi, UDMR, a afrmat că Guvernul nu a știut să gestioneze situația de la Valea Uzului.

Liderul USR, Dan Barna, le-a transmis celor de la PSD și ALDE că în cazul în care insistă să păstreze acest Guvern, atunci în 2020 vor fi șterși cu totul de pe scena politică. El le-a spus că riscă să aibă soarta lui Liviu Dragnea pentru că trebuie să răspundă pentru violențele ultimilor ani.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că cel puţin doi miniştri ar trebui să fie în penintenciar, alături de Liviu Dragnea, după reprimarea protestului din 10 august 2018 şi cozile care au fost la secţiile de vot în diaspora la europarlamentarele din 26 mai.

Premierul Viorica Dăncilă a spus, la dezbaterile pe moțiunea de cenzură, că avuția românilor a ajuns la un nivel record al ultimilor 10 ani, iar riscul de sărăcie și excluziune socială au scăzut foarte mult.

Dacă ați fi știut cum vreți să guvernați România, alături de moțiune ați fi atașat și programul de guvernare. Este a treia oară când propuneți dărâmarea acestui Guvern fără să veniți cu nimic în loc.

Am încredere că românii știu să facă diferența între declarațiile demagogice și guvernarea responsabilă.

Iată câteva exemple de bună guvernare: România are cea mai mare creștere economică și nu o spunem doar noi, o spune Comisia Europeană.

Efectivul salariaților din România a ajuns la nivelul maxim și rata șomajului este la cel mai scăzut nivel. Avuția românilor a ajuns la un nivel record în ultimii 10 ani. Numărul românilor aflați în sărăcie și excluziune socială a scăzut foarte mult.

Sunt date care arată că românii o duc mai bine. Nu o spun eu, o spun datele Eurostat. Veți spune că sunt cifre, dar în spatele acestor statistici sunt oameni.

Premierul Viorica Dăncilă acuză mistificarea adevărului și spune că opoziția nu are intentia să guverneze.

In jurul orei 14.30, a început citirea textului moțiunii în plen.

Cristina Prună prezintă moţiunea de cenzură: „Duminică, 26 mai, românii au votat în mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări. Românii au spus un ‘da’ categoric pentru o Românie europeană. (…) În 2 ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au mutilat legi importante. Au atentat la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept. (…) Doamna prim-ministru, rolul dvs s-a încheiat, puteţi pleca liniştită acasă”.

– Este păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor deportărilor în Bărăgan.

– Este întrunit cvorumul, anunţă Marcel Ciolacu. Şedinţa Camerei Deputaţilor şi Senatului e declarată deschisă.

– Începe şedinţa. S-a stabilit ca votul pentru prezenţă şi cvorum să se facă electronic.

– Parlamentarii încep să intre în sala de plen. În curând va începe şedinţa.

Ludovic Orban: Continuăm negocierile până în momentul votului

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că negocierile pentru moțiunea de cenzură vor continua până în momentul votului din plen. El a afirmat că parlamentarii PSD-ALDE trebuie să înțeleagă că oamenii vor un alt guvern. „Până la momentul votului, aceste voturi și negocieri vor continua și vom cuantifica, la vot, câte voturi efective va avea moțiunea de cenzură.

Parlamentarii PSD și ALDE trebuie să înțeleagă că românii vor altă guvernare, că românii nu mai acceptă această coaliție la putere și că este în puterea fiecăruia dintre ei să decidă ca voința românilor să fie transpusă în fapte. Orice parlamentar ALDE sau PSD care va vota moțiunea de cenzură va avea șansa să își repare imaginea publică să se debaraseze de ultimii doi ani jumătate în care au fost complicii unui regim ticălos și să își poată continua cariera politică, fie în partidul din care fac parte, fie într-o altă formațiune politică”, a transmis Orban.

În moţiunea de cenzură se arată că România are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune proeuropeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare a ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene. Semnatarii moţiunii de cenzură atrag atenţia că „viitorul guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze”.

„Votaţi pentru această moţiune, pentru că votul românilor nu poate fi ignorat de niciun politician din România! Haideţi ca de mâine să începem schimbarea în bine, să începem să construim, pentru că ţara are nevoie de un guvern competent şi de multă muncă în interesul tuturor!” – este îndemnul adresat de iniţiatorii moţiunii către colegii lor parlamentari. Potrivit documentului, „sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa Justiţiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri