Caută
Close this search box.

O asociaţie lansează un program de combatere a poluării. 4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră

Dunărea transportă anual în Marea Neagră peste 1.500 de tone de plastic, adică 4,2 tone zilnic, arată Asociaţia Mai MultVerde, într-un raport făcut public. 

Poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organisme internaţionale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât peşte . De aceea iniţiatorii programului “Cu apele curate” vizează colaborarea cu instituţii europene şi globale precum Comisia Internaţională pentru Protecţia Dunării (ICPDR), UN Water şi UN Environment, se arată în comunicatul de presă al asociaţiei.

Asociaţia ”Mai mult Verde” a lansat Programul ”Cu apele curate”, un apel la implicare în combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităţilor şi autorităţilor publice din localităţile dunărene. Raportul a fost lansat la finalul unei tabere de voluntariat de patru săptămâni (5-31 mai) – în cadrul căreia 100 de participanţi au scos 5 tone de deşeuri de plastic din aria de protecţie specială Insula Sacalin – Zătoane.

„În realitate, poluarea ar putea fi mult mai mare, căci în fiecare an vedem râurile, lacurile şi Delta invadate de cantităţi uriaşe de plastic aduse de viituri, fapt ce periclitează biodiversitatea acvatică, calitatea apelor şi valoarea peisagistică a acestora. Lansăm acest program cu scopul de a reduce poluarea apelor Dunării, atât prin acţiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât şi prin măsuri de prevenire şi combatere a deversărilor viitoare. Ambele categorii de activităţi sunt absolut necesare, trebuie menţinute pe termen lung şi extinse în tot bazinul Dunării şi al afluenţilor săi, de pe teritoriul României şi în toate celelate ţări riverane”, a spus preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde, Doru Mitrana, pentru Adevărul.ro.
„Programul va continua cu acţiuni de igienizare a malurilor Dunării, organizate între 5 iunie – Ziua Internaţională a Mediului şi 29 iunie – Ziua Dunării, urmate în perioada iulie – septembrie de etapa de identificare şi implementare a soluţiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activităţi educative, de informare şi de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor şi adulţilor”, se mai precizează în comunicat.

Acţiunile urmează a fi puse în practică de voluntari şi membri ai comunităţilor din Tulcea, Brăila, Galaţi, Cernavodă, Călăraşi, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Olteniţa şi Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu autorităţile locale şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, conchid reprezentanţii asociaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri