Caută
Close this search box.

Palatul Culturii din Iași, abandonat de Ministerul Culturii

Muzeele Naționale din România obligate să se descurce din încasări. Directorul Complexului Național Muzeal „ Moldova” din Iași, institutie în subordinea căreia se află și Palatul Culturii atrage atenția: banii pentru salarii nu ajung pănă la sfîrșitul anului, investițiile sunt zero iar fila de buget a ajuns la 30 %. După opt ani de restaurări, Palatul Culturii s-a redeschis în 2016. Cu săli goale. Trei ani nu s-a întâmplat nimic. Sălile tot goale au rămas, expoziții permanente nu sunt iar investițiile se lasă așteptate.

Complexul Național Muzeal Moldova din Iasi are 157 de angajati. Sub norma prevazuta de lege. Sunt zece muzee.Printre ele sunt instituții ca Palatul Culturii, Muzeul de la Ruginoasa , Muzeul Unirii , Casa memoriala „Kogalniceanu”. Directorul Complexului Național Muzeal „ Moldova” din Iași, Lacramioara Stratulat spune că situația „este îngrozitoare.Nu avem bani pentru salarii pînă la sfîrșitul anului. La bunuri și servicii, avem 30 la sută din bugetul anului trecut. La Investiții, zero lei. Aproape că ne autofinanțăm”. Banii nu ajung pentru plata utilităților și întreținere. Acum, vara, e mai ușor ! Dar ce se va întâmpla la iarnă ?” Consecințele sunt clare. Nu ne putem dezvolta fără o linie de investiții susținută de Ministerului Culturii. Avem în administrare multe clădiri. Cea mai mare, Palatul Culturii. Prioritare sunt realizarea expozițiilor permanente. Noi avem acum doar expoziții temporare. Nu este suficient. Avem probleme. Cu clădire, reparații, utilități care sunt îngrozitor de scumpe! „ povestește Lăcrămoara Stratulat. Proiectul „Palatul Culturii-Casă verde” a înghețat în sertar. Ca toate proiectele de viitor. Lăcramioara Stratulat spune ca muzeele naționale au ajuns într-o situație mai grea ca muzeele jude’ene care au finanțare de la Consiliile judetene. Concluzia e simplă, după cum spune Lăcrămoara Stratulat: „ Am ajuns să vorbim singuri! „

După opt ani de restaurări, Palatul Culturii s-a redeschis publicului în 2016. Se întinde pe o suprafață de 36 000 de metri pătrați. Are 298 de încăperi.Lucările de retaurare au costat 26 de milioane de euro. Puține încăperi sunt mobilate corespunzător. Din 2016 pînă acum, Palatul Culturii așteaptă fondurile necesare pentru redeschiderea expozițiilor permanente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri