Caută
Close this search box.

Papa Francisc, vizita în România: Suveranul Pontif va oficia liturghia la Șumuleu-Ciuc. La Palatul Culturii din Iași se va întâlni cu tinerii

Papa Francisc va oficia sâmbătă, de la ora 11,30, Liturghia Pontificală în sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi locuri de pelerinaj din Europa Centrală şi de Est. De asemenea, Suvernul Pontif va ajunge la Iași, unde va fi prezent la Catedrala Catolică și Palatul Culturii.

Schimbarea traseului nu afectează programul iniţial al Papei Francisc care va ajunge la Şumuleu Ciuc şi Iaşi, la orele anunţate.

Peste o sută de mii de persoane din întreaga lume sunt aşteptate să participe, sâmbătă, la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, acolo unde în fiecare an se desfăşoară cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est, scrie Agerpres.

Pregătirile pentru această vizită istorică au început de câteva luni, mai multe comisii şi sute de oameni lucrând pentru a pune la punct toate detaliile, de la textele liturgice până la veşmintele pe care le vor purta papa, cardinalii şi episcopii sau darul pe care Sfântul Părinte îl va primi la Şumuleu Ciuc.

Altarul din şaua muntelui Şumuleu, de unde se va oficia slujba, a fost renovat, extins şi modernizat, pentru a satisface cerinţele unui astfel de eveniment, în zonă fiind construită şi o linie electrică de medie tensiune şi fiind amenajate căi de acces.

O comisie specială a pregătit textele liturgice ale slujbei oficiate de Papa Francisc, în care s-au introdus elementele specific locului, acestea fiind aprobate de Sfântul Scaun.

Potrivit membrilor comisiei, liturghiile şi cântecele vor fi în limbile latină, maghiară şi română, a fost editat un caiet care cuprinde aceste rugăciuni, respectiv traducerile în limbile respective ale cântecelor, iar răspunsurile la textele oficiale în limba latină, în care se va ţine slujba, „vor fi pe limba poporului”, respectiv fiecare dintre credincioşi va răspunde în limba sa.

La Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va fi întâmpinat cu Imnul Papal, dar şi cu un vechi cântec bisericesc, „cântat de veacuri” la Şumuleu.

Predica pe care Papa Francisc o va rosti în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc va fi tradusă simultan în limbile română şi maghiară, acesta fiind singurul loc din ţară în care se va utiliza acest fel de traducere, în celelalte oraşe predica urmând să fie subtitrată pe ecrane.

La Şumuleu Ciuc, traducerea predicii va fi disponibilă şi pe frecvenţe radio, în română şi maghiară şi pe Internet în engleză, germană şi spaniolă.

La liturghia oficiată în celebrul sanctuar marian, Sanctitatea Sa va purta veşminte liturgice realizate de un cunoscut designer de haine bisericeşti, din Satu Mare, Sabău-Trifu Cristina.

Papa Francisc la Iași: Întâlnirea cu mariană cu tinerii și familiile

Papa Francisc va ajunge la Iaşi pe 1 iunie, unde la ora 17,25 va vizita Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. După această întrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”. De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va susţine un discurs.

Unul dintre elementele speciale ale evenimentului constă în mărturiile unui tânăr şi a unei familii formate din trei generaţii, ai cărei membri trăiesc în România şi în alte patru ţări. O femeie din comuna ieşeană Şipote, mamă a 11 copii plecaţi fiecare în altă localitate sau colţ de lume, îi va povesti Papei Francisc despre ce înseamnă bucuriile unei familii numeroase, dar mai ales despre durerea despărţirii de cei dragi.

Papa Francisc va binecuvânta şi o bornă cu însemnele Camino de Santiago, bornă care marchează distanţa de 4.500 de kilometri de la Iaşi până la Santiago de Compostela, aceasta fiind amplasată în Piaţa Culturii, pentru a fi punctul de pornire a celor care vor să meargă în pelerinaj de la Iaşi spre localitatea din Spania, unde se află mormântul apostolului Iacob cel Mare.

O statuie care îl întruchipează pe Iisus, sculptată în marmură de Ruşchiţa de un artist ortodox, va fi binecuvântată de Papa Francisc, iar apoi va fi dăruită comunităţii ieşene, urmând a fi amplasată apoi într-un loc public.

Scena va fi decorată cu sute de jardiniere cu 750 flori albe: trandafiri, hortensii şi cale. Scena are 50 de metri lăţime şi o deschidere de 18 metri. Scena va contura profilul Palatului Culturii, ea fiind concepută special pentru vizita Papei de arhitectul ieşean Mihai Codreanu.

Pe scena din centru se va afla Papa şi invitaţii săi, corul, tinerii şi bătrânii care vor face imaginea de ansamblu a sloganului „Să mergem împreună”.

Pe scenă, în fundalul din dreapta, pe mijloc, va fi amplasată o hartă a României în interiorul căreia se văd mai multe simboluri sugestive despre vizita Papei Francisc la Iaşi. În primul rând, vizibilă este litera M care face trimitere la Maria Fecioara: întâlnirea este mariană, ea se desfăşoară în România, ţară considerată a fi Grădina Maicii Domnului şi sub ocrotirea ei. Apoi se văd două mâini. Sunt mâini care oferă, mâini care împărtăşesc, mâini care primesc, adică primesc cuvântul din Scriptură, cuvântul Sfântului Părinte şi binecuvântarea sa apostolică. În cealaltă parte a scenei, în stânga locului unde se va afla Papa Francisc, va fi corul, iar pe fundal va fi logoul vizitei sale în România – „Să mergem împreună”.

Până la sosirea Papei, în centrul Iaşiului vor fi difuzate mai multe filme despre Suveranul Pontif. De la ora 16,00, va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Papei Francisc cu pelerinii.

Mesajul Papei va fi traduse prin intermediul Radio Iaşi, şi prin subtitrare pe ecranele amplasate în zona Palatului Culturii. La finalul evenimentului, maestrul Gheorghe Zamfir şi Orchestra Metropolitană Bucureşti vor susţine un concert.

Perimetrul din faţa Palatului Culturii va fi împărţit în şapte zone în care vor fi aşezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim ajutor. O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi şi persoane în vârstă.

În toate aceste zone se va putea pătrunde începând cu ora 11,00, doar cu permisele de acces şi cu un act de identitate. Toţi cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16,00 se vor închide porţile de acces în perimetrul securizat.

Vizita Papei Francisc la Iaşi determină autorităţile să impună măsuri foarte stricte de securitate. Din motive de siguranţă, ieşenii care locuiesc în blocurile din zona Pieţei Palatului Culturii, pietonalului Ştefan cel Mare şi străzilor A. Panu şi C. Negri sunt rugaţi, la rândul lor, să evite să stea în balcoane şi să ţină ferestrele închise pe 1 iunie, în intervalul orar 17,00 şi 19,00.

De asemenea, municipalitatea a solicitat riveranilor ca începând de pe 31 mai aceştia să îşi parcheze maşinile în alte zone ale oraşului.

Pe 1 iunie la Iaşi se vor monta, lucru unic în România, opt kilometri de garduri de protecţie, însumând 3.500 garduri metalice de protecţie.

Papa Francisc, la catedrala Sf. Iosif
Sursa foto: Facebook/papalabucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri