Caută
Close this search box.

Poliția rusă a reținut miercuri peste 500 de protestatari. Ce s-a întâmplat cu liderul opoziției Alexei Navalny?

Poliția rusă a reținut miercuri mai mult de 500 de persoane, inclusiv liderul opoziției, Alexei Navalny, la un protest de la Moscova care cereau o pedeapsă pentru ofițerii de poliție implicați în presupusa înscenare de posesie de droguri a unui jurnalist, relatează Reuters.

Poliția a renunțat brusc la acuzațiile de posesie de droguri cu o zi mai devreme împotriva jurnalistului de investigație Ivan Golunov, o rară întorsătură a autorităților în fața furiei susținătorilor săi, care au declarat că a fost vizat pentru raportările sale.

Golunov, 36 de ani, cunoscut pentru expunerea corupției în rândul oficialilor orașului Moscova, a fost reținut de poliție joia trecută și a fost acuzat de trafic de droguri, o acuzație pe care a negat-o. Autoritățile au sperat că eliberându-l pe Golunov și promițând o pedeapsă pentru cei care l-au arestat vor liniști pe susținătorii acestuia, însă suporterii jurnalistului au decis să iasă la protest în ciuda faptului că în Rusia ieri a fost o sărbătoare națională. Jurnaliștii Reuters au declarat că peste 1.000 de persoane au mers prin Moscova, cântând „Rusia va fi liberă”, „Rusia fără Putin” și „Jos cu țarul”, în timp ce poliția i-a avertizat să nu încalce legea și să blocheze accesul pe anumite străzi.

Unii dintre protestatari purtau tricouri albe spunând „Eu sunt / suntem Ivan Golunov”, același slogan care a ținut titlurile a trei cotidiene rusești. Într-o răsturnare neașteptată, o tânără purtând un astfel de tricou a reușit să obțină un loc de prim rang la o ceremonie în Kremlin, la care președintele Vladimir Putin a acordat premii de stat, au arătat înregistrări oficiale ale evenimentului. Ceremonia a avut loc în același timp cu protestul din oraș.

OVD-Info, un grup de monitorizare, a declarat că poliția a reținut 513 de persoane. Se spune că poliția i-a eliberat pe mulți dintre ei fără acuzație mai târziu, în timp ce întocmește acuzații împotriva altora. Poliția a spus mai devreme că au deținut peste 200 de persoane. Mulți dintre protestatari și cei reținuți cu forța de către poliție sunt jurnaliști și activiști ruși proeminenți.

Autoritățile au avertizat protestatarii că demonstrația lor ar fi ilegală și ar putea amenința siguranța publică. În conformitate cu legea rusă, timpul și locul protestelor care implică mai mult de o persoană trebuie să fie convenite cu autorități în prealabil. Organizatorii evenimentului de miercuri au cerut oficialilor orașului Moscova să negocieze acești termeni cu ei o cerere pe care au spus că oficialii le-au refuzat.

Printre cei reținuți a fost și politicianul proeminent al opoziției Alexei Navalny. Acesta a spus că poliția l-ar fi acuzat că a organizat marșul, iar miercuri târziu a scris pe Twitter că a fost eliberat în mod neașteptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri