Mai mult de o mie de protestatari au mers la marile consulate străine cerând liderilor de la summit-ul G20 să discute situația Hong Kong-ului cu China și să sprijine anularea completă a unui controversat proiect de lege privind extrădarea, relatează Reuters.

Cu placarde, inclusiv „Te rog eliberează Hong Kong-ul” și scandând „Ajută Hong Kong-ul”, demonstranții, unii purtând măști, au mers la o succesiune de consulate reprezentate în cadrul summit-ului G20 din Japonia, în acest weekend.

În ultimele trei săptămâni, milioane de oameni din Hong Kong au protestat împotriva unui proiect de lege privind extrădarea care ar fi permis persoanelor fizice, inclusiv străinilor, să fie extrădați în China continentală pentru a fi judecate în tribunalele controlate de Partidul Comunist. Liderul orașului numit de la Beijing, Carrie Lam, a cedat în cele din urmă după unele dintre cele mai grave violențe din ultimii ani de pe străzile orașului, poliția folosind gaze lacrimogene și gloanțe din cauciuc. Dar Lam nu a îndeplinit cererea protestatarilor să elimine total proiectul de lege, spunând că acesta va fi suspendat pe termen nedefinit. „Atâta timp cât guvernul nu retrage proiectul de lege și refuză să răspundă, până atunci vom continua să luptăm”, a declarat Aslee Tam, student în vârstă de 19 ani. „Vrem să facem zgomot în timpul reuniunii G20, pentru a permite altor țări să discute problemele din Hong Kong”.

La consulatul SUA, protestatarii au înaintat o petiție adresată președintelui Donald Trump numită „Înapoi în Hong Kong la summit-ul G20”. Aceștia l-au îndemnat pe Trump să ridice problema Hong Kong-ului cu liderul chinez Xi Jinping și să sprijine retragerea completă a legii extrădării și să instituie o investigație independentă asupra brutalității poliției din Hong Kong împotriva protestatarilor. Protestatarii, unii purtând tricouri „Liberate Hong Kong”, au mers, de asemenea, la consulatul britanic, unde cererea lor a fost primită de un diplomat senior. Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat marți parlamentului că Londra va interzice vânzările de gaze lacrimogene în Hong Kong și a cerut o investigație independentă privind violența recentă.

Ridicarea legii de extrădare din Hong Kong s-ar putea dovedi a fi o stânjenire pentru liderul chinez Xi, într-un moment delicat al tensiunilor comerciale în creștere cu Statele Unite, și ar pune presiuni asupra liderului din Hong Kong, pe fondul rapoartelor de la Beijing, acum având îndoieli serioase cu privire la capacitățile sale. Un ministru adjunct de externe chinez, Zhang Jun, a declarat la începutul acestei săptămâni că China nu va permite ca problema Hong Kong-ului să fie discutată la G20. Dar activiștii din Hong Kong au investit mai mult de 640.606 dolari într-o campanie de publicitate pentru a scoate anunțuri în marile ziare străine, cum ar fi „New York Times”, în încercarea de a spori gradul de conștientizare a situației Hong Kong-ului la G20. Unii activiști din Hong Kong au călătorit și în Osaka.

23 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 7 =