Caută
Close this search box.

Schimbare de situație în cazul jurnalistului Ivan Golunov. Ce decizie a luat poliția din Moscova?

Poliția rusă a renunțat brusc la acuzațiile de posesie de droguri împotriva jurnalistului Ivan Golunov, o decizie rară a autorităților în fața furiei susținătorilor jurnalistului care susțin că totul a fost înscenat din cauza rapoartelor sale și au amenințat că vor organiza un protest în masă la Moscova, relatează Reuters.

Golunov, jurnalist de 36 de ani, cunoscut pentru expunerea corupției în rândul oficialilor orașului Moscova, a fost reținut de poliție joia trecută și a fost acuzat de trafic de droguri, o acuzație pe care a negat-o în mod categoric. Jurnaliștii ruși care critică autoritățile au o activitate periculoasă încă din anii 1990 – uneori amenințați, atacați fizic și chiar uciși pentru munca lor. Însă modul brutal prin care Golunov a fost reținut și închis a declanșat un val neobișnuit de unitate a mass-mediei și un răspuns neobișnuit de rapid din partea autorităților în legătură cu neliniștea socială într-un moment în care președintele Vladimir Putin se confruntă deja cu neliniște asupra nivelului de trai.

Ministrul de Interne, Vladimir Kolokoltsev, a declarat că cauza penală împotriva lui Golunov a fost abandonată din cauza lipsei de dovezi privind orice abatere din partea lui. Golunov a fost eliberat câteva ore mai târziu. După ce i-a fost înlăturată brățara electronică de pe gleznă, a ieșit dintr-o secție de poliție din centrul Moscovei fiind întâmpinat de sute de jurnaliști care l-au aplaudat.

În timp ce saluta eliberarea lui Golunov, un purtător de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe a declarat că tendința din Rusia în ceea ce privește libertatea mass-media „rămâne îngrijorătoare”. „Vocile independente, precum și cele critice reprezintă o parte esențială a oricărei societăți vibrante”, a spus Maja Kocijancic pe Twitter.

Rusia se situează pe locul 149 din 180 de țări din lume, pe un indice de libertate a mass-media elaborat de grupul de sprijin Reporters Without Borders.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri