Caută
Close this search box.

Sebastian Lăzăroiu compară PSD cu un tanc ruginit, care scârţâie rătăcit pe dealuri, să ardă tot carburantul

sebastian lăzăroiu

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, arată într-o analiză publicată pe Facebook că eşecul moţiunii de cenzură este departe de a fi o victorie pentru PSD, reprezentând de fapt „o povară în plus pentru PSD şi ALDE”.

„În realitate, pe termen mediu şi lung, eşecul moţiunii de astăzi e o povară în plus pentru PSD şi ALDE. Jumătate din parlamentarii PSD ştiu că din 2020 vor pleca acasă, cei ai ALDE, cu toţii. Rămânând alături de guvern, nu fac decât să-şi prelungească agonia. Sper ca partidele din Opoziţie să-şi închidă definitiv uşile pentru transfugi, căci vor fi mulţi. La anul, va fi ca în Saigon în 1975, dacă vă amintiţi filmele de arhivă. Dar ei nu trebuie salvaţi, trebuie lăsaţi în propria mizerie, probabil că nici nu merită mai mult.

Nu e prea mare fericire nici în cealaltă jumătate a parlamentarilor PSD. Unii au fost în poziţii executive în ultimii doi ani, alţii au codoşit pe lângă instituţii, ameţiţi de victoriile lui daddy asupra statului paralel. Imunitatea lor va fi la discreţia viitoarei majorităţi, iar faptele s-au înregistrat undeva într-un server magic care se va deschide după 2020. Nici primarii nu sunt mai veseli în privinţa asta. Nici băgătorii de seamă de pe lângă Dancila. Iată, Valcov şi-a mai luat un control judiciar.

Cel mai greu e să guvernezi cu 27% susţinere populară, în condiţiile în care bugetele la nivel local şi central sunt praf, iar justiţia redevine puternică. Trebuie să calci în vârful picioarelor, să tremuri, să te milogeşti, să negociezi. Birocraţia nu mai ascultă, pentru că ştie că eşti mort, parlamentarii devin indisciplinaţi şi-şi căută soluţii de supravieţuire individuală. Viorica are puţină autoritate în faţa armatei de disperaţi din partid, iar ea se va diminua pe măsură ce se apropie alegerile.

Spectacolul moţiunii de azi arată că PSD şi ALDE (cum prevăzusem) nu pot renunţa la temele şi minciunile favorite. Nici la figurile odioase care au topit procente bune din zestrea partidului. Mai mult, au adăugat o gogoaşă nouă: fraudă la europarlamentare. Tariceanu e vioi şi preia discursul lui Dragnea în speranţa că va canibaliza nişte voturi de la nostalgicii lui daddy din PSD. Linia generală de mesaj face parte şi ea din propaganda clasică, sovietică, bazată pe frică: ăştia care vin urmează să taie, noi dăm. Nu-i mai ascultă nimeni, n-au pic de subtilitate, sunt ca tancul ruginit care scârţâie rătăcit pe nişte dealuri ca să ardă tot carburantul (ceea ce-şi doresc şi consultanţii lor :)).

Repet pentru cei care susţin că guvernarea trebuie preluată de politicieni responsabili cu orice preţ: nu cu orice preţ. Într-o democraţie avansată, într-o asemenea situaţie, partidele mergeau la alegeri anticipate. Îşi reînnoiau mandatul pentru patru ani, conform noii configuraţii electorale. La noi nu se pot face anticipate decât teoretic. E incorect să ceri opoziţiei să preia puterea pentru un an şi jumătate şi să strângă maldărul de gunoi rămas în urma PSD, ca apoi să vină tot PSD şi s-o ia de la capăt. Tot ce poate face opoziţia acum e să limiteze dezastrul, în Parlament, şi asta e mai uşor, cu o majoritate aflată în degringoladă”, a explicat Lăzăroiu pe Facebook.

Moţiunea de cenzură ”Guvernul Dancila trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” a fost respinsă, marţi, de Parlament.

Au fost înregistrate 200 de voturi favorabile, 7 împotriva şi 3 abţineri, fiind necesare 233 de voturi favorabile pentru ca moţiunea să fi fost adoptată.

„Moţiunea de cenzură nu a întrunit voturile necesare pentru a fi adoptată”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri