Caută
Close this search box.

Şerban Nicolae şi T. Corlăţean, provocare pentru maghiari: 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon

Şerban Nicolae

Senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae provoacă Ungaria. Potrivit unui proiect depus în procedură de urgență la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, ziua de 4 iunie ar urma să devină Ziua Tratatului de la Trianon.

Potrivit expunerii de motive a inițiatorilor, Tratatul de la Trianon „constituie un document politic și juridic de o importanță deosebită pentru națiunea română și un element esențial al realității geopolitice actuale la nivel european”.

De asemenea, cei doi senatori mai spun că este nevoie celebrarea acestei zile pentru că „în perioada recentă se înregistrează o serie de încercări de a impune o viziune distorsionată în ceea ce privește semnificația Tratatului de la Trianon”.

„Orice încercare de rescriere a istoriei, de aducere în discuție a unor poziții revizioniste, nu poate fi acceptată astăzi în Uniunea Europeană”, se mai arată în document, citat de Digi24.

Potrivit acestuia, autoritățile naționale și locale pot organiza, cu bani de la bugetul local sau național, manifestări cultural-educative pentru a celebra semnarea Tratatului de la Trianon.

Proiectul mai prevede ca autoritățile publice locale și centrale să arboreze drapelul României în această zi.

Tratatul de la Trianon a stabilit, între altele, frontiera dintre România şi Ungaria: ”Ungaria renunță, în ceea ce o privește, în favoarea României, la toate drepturile și teritoriile asupra fostei monarhii Austro-Ungare situate dincolo de frontierele Ungariei, astfel cum sunt fixate la art.27, partea a II-a (Frontierele Ungariei) și recunoaște prin prezentul Tratat sau prin orice alte Tratate încheiate în scopul de a îndeplini prezenta încheiere, ca făcând parte din România.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri