Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi că regulamentul de implementare a gărzilor va trebui să suporte modificări, menţionând că, în situaţiile în care se prezintă puţini pacienţi, se poate organiza un serviciu de gardă la domiciliu, ”care este mai puţin costisitor”.

„Unele spitale au cheltuieli cu gărzile foarte mari, pentru că nu eficientizează acest proces. În sensul că acolo unde ai puţine prezentări la o linie de gardă pe o anumită secţie medicală sau chirurgicală poţi să organizezi un serviciu de gardă la domiciliu, care este mai puţin costisitor, atâta vreme cât ne plângem de procentul cheltuielilor de personal. Pe de altă parte, numărul liniilor de gardă dintr-un spital, de asemenea, poate fi restructurat în funcţie de adresabilitate şi numărul de pacienţi”, a arătat Pintea în cadrul unei declaraţii de presă susţinute cu ocazia Forumului Naţional al Spitalelor, citată de Agerpres.

Ministrul a oferit şi un exemplu în acest sens, făcând referire la spitalele mici care au gărzi de chirurgie, dar nu şi de terapie intensivă.

„Sunt de exemplu spitalele mici, care au organizate gărzi de chirurgie, dar nu au gărzi pe terapie intensivă. Cum poţi să faci operaţie dacă nu ai medic de terapie intensivă, de exemplu? Şi atunci, categoric, organizezi o gardă la domiciliu. Dacă vine o urgenţă şi este de competenţa spitalului care are urgenţa respectivă, medicul poate fi chemat de acasă, la fel ca şi anestezistul. (…) Ţine de managementul fiecărui spital. Dar am observat că sunt foarte multe lucruri pe care managerii nu le fac – nu aş putea să vă spun de ce. Pentru că le e frică de ce spun medicii… (…) Pot să înţeleg absolut orice, dar nu pot să înţeleg risipa. Şi atunci, la fel ca şi regulamentul de organizare şi funcţionare, regulamentul acesta de implementare a gărzilor va trebui să suporte nişte discuţii şi modificări”, a precizat Pintea.

Întrebată dacă această decizie are legătură cu faptul că un medic a decedat recent în timpul unei gărzi, Sorina Pintea a negat.

„Întotdeauna când pleacă un medic este trist. Dar nu aş lega-o neapărat de aceste lucruri. Ultimul deces, de exemplu – condoleanţe familiei – întotdeauna când se întâmplă aceste lucruri studiez exact ce s-a întâmplat. Incidenţa bolilor cardio-vasculare, decesele datorate acestor boli sunt pe primul loc în România. Nu putem lega în permanenţă aceste lucruri. Pe de altă parte, sunt medici care în afara gărzilor pe care le fac în instituţiile publice mai lucrează în două locuri, la privat. Deci este nedrept să arunci nişte afirmaţii. Ministerul Sănătăţii, pe de altă parte, susţine iniţiativa de a considera vechime gărzile. Sunt mai multe raţiuni pe care trebuie să le luăm în considerare, astfel încât vom avea nişte răspunsuri. Dar mi se pare nedrept să legi aceste lucruri”, a spus ministrul.

128 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. Judecata asta geniala si solutia sugerata mai mult o incrimineaza pe d-na Pintea.
    De ce? Sa judeci asa de complicat si sa nu judeci simplu ca pana cand faci spitale mari, poti foarte usor sa le dotezi la zi pe cele existente. Aparatura moderna isi poate gasi loc si in spitalele existente. Doar nu va fi numai in 2-3 spitale ce se vor gati la Sf. Asteapta? Ce parere aveti? Buna? Nu v-am salutat, v-am intrebat. Un avantaj ar mai fi ca doctorii s-ar scoli din vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =