Curtea Supremă din Spania i-a condamnat  pentru viol la 15 ani de închisoare pe cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 18 ani, în Pamplona, în 2016. 

Magistrații Curții Supreme au revocat sentința Tribunalului Superior din Navara care i-a condamnat la 9 ani de închisoare pentru abuzsexual.  Cazul este cunoscut în Spania ca ”la manada”, adică ”Haita de lupi”. Anterior aceștia au primit sentință mai mică și au fost eliberați cauțiune, relatează CNN.

Cei cinci bărbați, Jose Angel Prenda Martinez, Angel Boza Florido, Jesus Escudero Dominguez, Antonio Manuel Guerrero Escudero and Alfonso Jesus Cabezuelo Entrena, porecliți ”haita de lupi”, au violat în grup o fată de 18 ani în iulie 2016 în Pamplona, în timpul sărbătorii Sanfermines.

La mai puțin de un sfert de oră după ce au cunoscut-o, beată, aceștia au violat-o și i-au furat telefonul lăsând-o pe jumătate dezbracată la intrarea unei clădiri.

Lăudându-se pe un grup de WhatsApp, cei cinci bărbați au difuzat imagini cu acțiunile lor.

Condamnarea lor în primă instanță în aprilie 2018 la nouă ani pentru abuz sexual – și nu pentru viol – și eliberarea lor provizorie au dus la proteste în toate Spania.

Istoria controversatului caz

Cazul a provocat proteste în toată ţara şi a atras atenţia opiniei publice internaţionale. Cazul ”Haita de lupi”, aşa cum a fost cunoscut pentru că violatorii au glumit despre cele întâmplate pe un grup de Whatsapp cu acest nume, a atras atenţia internaţională în contextul mişcării #MeToo.

Cei cinci au fost deja eliberaţi pe cauţiune în iunie 2018 în baza unei prevederi conform căreia nicio persoană nu poate fi încarcerată mai mult de 2 ani în absenţa unei sentinţe definitive.

Procurorii au cerut iniţial sentinţe de peste 20 de ani de închisoare pentru viol, acuzaţie care în Spania necesită ca reclamantul să prezinte dovezi de violenţă specifică, precum ameninţarea cu un cuţit sau lovire fizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here