China a declarat luni că va încerca să susțină comerțul liber și multilateralismul la summit-ul G20 de săptămâna aceasta, dat fiind că a denunțat protecționismul în timp ce luptă împotriva unui război al tarifelor cu Statele Unite, relatează AFP.

O întâlnire între Xi Jinping și Donald Trump, pe marginea reuniunii din Osaka, Japonia, a alimentat speranțele pentru un armistițiu în ceea ce privește distrugerea din ce în ce mai dăunătoare dintre cele două mari economii ale lumii. „Unilateralismul și protecționismul au afectat creșterea globală … au subminat lanțurile de valori globale și au atenuat sentimentul pieței”, a declarat Zhang Jun, ministrul adjunct al afacerilor externe al Chinei, la un briefing pentru a examina participarea lui Xi la summit. „China va colabora cu alții la G20 pentru a susține ferm multilateralismul și o ordine de tranzacționare globală bazată pe reguli”, a spus Zhang.

Însă Japonia, Uniunea Europeană și alți parteneri comerciali au reiterat în trecut plângerile americane privind presupusul furt a proprietății intelectuale și lipsa unor condiții de concurență echitabile pentru investitorii străini în China. Orice încercare de a construi un front unit cu China va fi temperată de aceste preocupări.

Negocierile pentru rezolvarea războiului comercial s-au blocat în ultima lună, ceea ce a dus la schimbul de ambele părți de tarife abrupte cu sute de miliarde în exporturi. Vicepremierul chinez pentru comerț Wang Shouwen a declarat că echipele de ambele părți „discută despre următorul pas pentru comunicare” înainte de întâlnirea Xi-Trump. Cei doi ar trebui să facă compromisuri și orice discuții între China și SUA trebuie să se bazeze pe „respect reciproc, egalitate și beneficii reciproce și respectarea regulilor OMC”, a spus Wang. Cei doi lideri sunt, de asemenea, așteptați să discute despre soarta Huawei, gigantul tehnologic chinez, care a suferit o lovitură puternică după ce administrația Trump a interzis companiilor americane să lucreze cu acesta, citând temeri de spionaj. Wang a cerut SUA să elimine barierele „inadecvate și discriminatorii” împotriva companiilor chineze, spunând că astfel de mișcări pun în pericol interesele companiilor chineze și americane.

Întâlnirea planificată are loc la o săptămână după ce Xi a vizitat Coreea de Nord, iar analiștii afirmă că orice influență pe care o are Xi asupra liderului izolat al Phenianului ar putea fi folosită ca pârghie pentru a câștiga conspirații de la Trump. Zhang a refuzat să confirme dacă Coreea de Nord va fi pe ordinea de zi a președinților Trump-Xi, spunând că încă „finalizează detaliile”. El a mai spus că China nu va „permite” o discuție despre Hong Kong la G20, chiar dacă Washingtonul a declarat că Trump intenționează să ridice problema protestele în masă din oraș în întâlnirea sa cu Xi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here