Caută
Close this search box.

Summit-ul G20 din Osaka: Întâlnirea dintre Donald Trump și Xi Jinping – cel mai așteptat moment al evenimentului. Ce probleme vor discuta cei doi lideri?

China a declarat luni că va încerca să susțină comerțul liber și multilateralismul la summit-ul G20 de săptămâna aceasta, dat fiind că a denunțat protecționismul în timp ce luptă împotriva unui război al tarifelor cu Statele Unite, relatează AFP.

O întâlnire între Xi Jinping și Donald Trump, pe marginea reuniunii din Osaka, Japonia, a alimentat speranțele pentru un armistițiu în ceea ce privește distrugerea din ce în ce mai dăunătoare dintre cele două mari economii ale lumii. „Unilateralismul și protecționismul au afectat creșterea globală … au subminat lanțurile de valori globale și au atenuat sentimentul pieței”, a declarat Zhang Jun, ministrul adjunct al afacerilor externe al Chinei, la un briefing pentru a examina participarea lui Xi la summit. „China va colabora cu alții la G20 pentru a susține ferm multilateralismul și o ordine de tranzacționare globală bazată pe reguli”, a spus Zhang.

Însă Japonia, Uniunea Europeană și alți parteneri comerciali au reiterat în trecut plângerile americane privind presupusul furt a proprietății intelectuale și lipsa unor condiții de concurență echitabile pentru investitorii străini în China. Orice încercare de a construi un front unit cu China va fi temperată de aceste preocupări.

Negocierile pentru rezolvarea războiului comercial s-au blocat în ultima lună, ceea ce a dus la schimbul de ambele părți de tarife abrupte cu sute de miliarde în exporturi. Vicepremierul chinez pentru comerț Wang Shouwen a declarat că echipele de ambele părți „discută despre următorul pas pentru comunicare” înainte de întâlnirea Xi-Trump. Cei doi ar trebui să facă compromisuri și orice discuții între China și SUA trebuie să se bazeze pe „respect reciproc, egalitate și beneficii reciproce și respectarea regulilor OMC”, a spus Wang. Cei doi lideri sunt, de asemenea, așteptați să discute despre soarta Huawei, gigantul tehnologic chinez, care a suferit o lovitură puternică după ce administrația Trump a interzis companiilor americane să lucreze cu acesta, citând temeri de spionaj. Wang a cerut SUA să elimine barierele „inadecvate și discriminatorii” împotriva companiilor chineze, spunând că astfel de mișcări pun în pericol interesele companiilor chineze și americane.

Întâlnirea planificată are loc la o săptămână după ce Xi a vizitat Coreea de Nord, iar analiștii afirmă că orice influență pe care o are Xi asupra liderului izolat al Phenianului ar putea fi folosită ca pârghie pentru a câștiga conspirații de la Trump. Zhang a refuzat să confirme dacă Coreea de Nord va fi pe ordinea de zi a președinților Trump-Xi, spunând că încă „finalizează detaliile”. El a mai spus că China nu va „permite” o discuție despre Hong Kong la G20, chiar dacă Washingtonul a declarat că Trump intenționează să ridice problema protestele în masă din oraș în întâlnirea sa cu Xi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri