Caută
Close this search box.

Supraviețuitorii și rudele victimelor masacrelor din Christchurch furioși și revoltați: Atacatorul cu zâmbetul pe buze a pledat nevinovat

Bărbatul acuzat că a ucis 51 de credincioși musulmani în atacurile din moscheile din Christchurch în martie a zâmbit vineri în timp avocații săi au înaintat pledoariile de nevinovăție pentru acuzații multiple de crimă și terorism, potrivit AFP.

Avocatul lui Brenton Tarrant a declarat la Curtea Supremă din Christchurch că clientul său a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile, provocând furia supraviețuitorilor și rudelor celor uciși în atacurile din 15 martie.

Autoproclamatul extremist pentru supremația rasei albe a apărut în instanță prin intermediul unei legături audio-vizuale din închisoarea de maximă siguranță din Auckland pentru o audiere scurtă. Tarrant, un cetățean australian în vârstă de 28 de ani, va fi supus procesului anul viitor pentru 51 de acuzații de crimă, 40 de tentative de crimă și angajarea într-un act terorist. Comportamentul său și zâmbetul de pe față i-a enervat pe supraviețuitori care încă își revin după cel mai grav masacru din istoria modernă a Noii Zeelande, care au ocupat galeria publică a curții pentru o privire asupra celui acuzat. „Arată doar că este un animal”, a declarat Mustafa Boztas, care a fost rănit în coapsă, pentru AFP în fața instanței. „Sunt trist că cineva poate fi atât de inuman și să ia viața oamenilor nevinovați”. Abdul Aziz, care s-a confruntat cu atacatorul la moscheea Linwood și l-a urmărit în afara incintei, a spus că dorește să vadă fața lui Tarrant. „El a râs acolo (în instanță) și crede că era atât de dur, dar el a fost un laș când s-a confruntat cu mine și a fugit”, a spus el. „Nu era suficient de bărbat să stea în picioare în acel moment și acum stătea acolo și râdea. Puneți-mă timp de 15 minute într-o celulă și apoi vom vedea dacă mai poate să râdă”.

Curtea a decis că evaluările de sănătate mintală permit ca Tarrant să se supună procesului. „Nu apare nici o problemă în ceea ce privește aptitudinea inculpatului de a pleda, de a instrui un avocat și de a-și susține procesul. Nu este necesară o audiere de sănătate”, a declarat judecătorul Cameron Mander într-o declarație la scurt timp după audiere. Judecătorul a stabilit o dată de probă din 4 mai 2020, cu proceduri care ar urma să dureze cel puțin șase săptămâni, deși unii avocați au avertizat că acest caz – sigur că va fi unul dintre cele mai mari ținute vreodată în Noua Zeelandă – ar putea dura de două ori mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri