Caută
Close this search box.

Tensiuni la Valea Uzului. Românii au intrat cu forța în cimitirul închis cu lacăt

valea uzului

Consiliul Judeţean Harghita, condus de Borboly Csaba, de la Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), i-a chemat pe maghiari să formeze un lanţ uman în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Accesul românilor a fost blocat în acest cimitir, astăzi, de Ziua Eroilor.

UPDATE 17.47: Maghiarii prezenți la cimitir au început să plece, sub protecția jandarmilor. Anterior, unii dintre românii intrați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat, iar mai mulți preoți români au intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă, potrivit HotNews.ro.

Câteva zeci de cetățeni români, printre care și George Simion, au intrat cu forța joi după-amiază în cimitirul eroilor din Valea Uzului, potrivit Antena 3. Cimitirul fusese închis cu lacăt de autoritățile locale din comuna Sânmartin și Consiliul Județean Harghita. La fața locului sunt peste o sută de jandarmi, potrivit Antena 3. Mai mulți români au aruncat cu steaguri în cimitirul eroilor.

La fața locului sunt prezenți și mai mulți cetățeni de etnie maghiară, iar Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, le-a cerut acestora să facă un lanț uman, potrivit unui comunicat al CJ Harghita.

George Simion, fost candidat independent la alegerile europarlamentare, e cunoscut pentru stilul său provocator în chestiuni legate de Republica Moldova și Ungaria. El a fost declarat persona non grata în Moldova și expulzat.

Context:

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, tensionează din nou relațiile inter-etnice în Valea Uzului. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe va organiza joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

Mininstrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook ”la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la ”Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”.

”Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! “Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe Facebook.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita cere, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

În adresa transmisă orașului Dărmănești. , CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se situează în județul Harghita și aparține din punct de vedere administrativ – teritorial comunei Sânmartin, județul Harghita.

”Pentru aceste motive de fapt și de drept, UAT Dărmănești nu avea competența legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a județului Harghita și a comunei Sânmartin”, se mai arată în adresă.

CJ Harghita atrage atenția că evenimentul ”poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

CJ Harghita mai arată că nelegalitatea hotărârii CL din 29 martie 2019, privind introducerea imobilului – Cimitirul Eroilor din Valea Uzului în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al orașului Dărmănești, a fost constatată inculsiv de Instituția Prefectului – Județul Bacău.

CJ Harghita avertizează că ”grupurile politice, consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Covasna au solicitat și au primit aviz de la CJ Harghita și comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie 2019, începând cu ora 16.00 pentru o comemorare pașnică a eroilor căzuiți și înmormntați în cimitirul din Valea Uzului” și conchide că, potrivit legii adunărilor publice, ”este interzis desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri