Tribunalul din Budapesta a respins solicitarea de extrădare a fostului premier macedonean Nikola Gruevski, condamnat la închisoare în Macedonia de Nord pentru fapte de corupție, care a primit azil, după ce a fugit în Ungaria. Presa a fost exclusă de la proces chiar la început, relatează site-ul ungar de ştiri Index.hu.

Curtea Metropolitană din Budapesta a decis să refuze cererea Republicii Macedonia de Nord pentru extrădarea lui Nikola Gruevski. De asemenea, Gruevski a fost eliberat din custodie.

Judecătorul a declarat că mandatul internațional de arestare emis de o instanță de la Skopje și cererea de extrădare din partea ministrului Justiției nord-macedonean nu îndeplinesc cerințele legale de extrădare.

Cererea Procuraturii de la Budapesta în fața instanței nu a fost făcută publică, însă aceasta are posibilitatea legală de a face apel împotriva deciziei, spre deosebire de Macedonia de Nord.

În noiembrie 2018, Nikola Gruevski a fugit la Budapesta, prin Albania, Muntenegru și Serbia, pentru a evita pedeapsa cu închisoarea de doi ani în țara sa de origine pentru corupție și delapidare.

Fostul premier a primit statutul de azilant în timp record. După doar șase zile, cererea sa de azil a fost aprobată de către Autoritatea de Migraţie și Refugiați din Ungaria (BMH), în condițiile în care Budapesta are o politică foarte rigidă de respingere a solicitanților de azil.

80 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =