Caută
Close this search box.

Vizita lui Trump în Marea Britanie: De la ceremonii la politică și afaceri. Președintele american se întâlnește cu Theresa May pentru negocieri centrate pe comerț

Donald Trump se întâlnește marți cu premierul Theresa May pentru negocierile centrate pe comerț în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Marea Britanie, în timp ce protestatarii  se vor reuni în fața porților, relatează AFP.

După un banchet strălucitor organizat luni de regina Elisabeta a II-a, a doua zi a vizitei lui Trump se transformă din fast și ceremonie în politică și afaceri. Vizita de trei zile a președintelui, centrată pe comemorările de miercuri a celei de-a 75-a aniversări a Debarcărilor din Normandia, vine într-o perioadă dificilă pentru Marea Britanie. Relația specială britanico-americană s-a aflat sub presiunea unor abordări diferite față de Iran, utilizarea tehnologiei chineze în rețelele 5G, schimbările climatice și politica personală a lui Trump.

May urmează să se retragă vineri din fruntea Partidului Conservator aflat la guvernare, strategia s-a de Brexit suferind un eșec dezastruos după aproape trei ani de activitate. Aproximativ 13 de candidați se află în prezent pentru a înlocui funcția de prim-ministru până la sfârșitul lunii iulie. Trump a cântărit perspectivele Brexit spunând că ar pleca din Uniunea Europeană fără o înțelegere dacă nu ar putea obține o afacere pe care ar agrea-o. El a mai spus că dorește să obțină un acord comercial rapid odată ce Marea Britanie părăsește UE. „O afacere comercială majoră este posibilă odată ce Marea Britanie scapă de cătușe”, a scris el luni.

Trump și May sunt pregătiți să găzduiască o întâlnire la micul dejun la Palatul St. James cu cinci companii de top din Marea Britanie și Statele Unite. Șefi de la BAE Systems, GlaxoSmithKline, Barclays, Reckitt Benckiser, JP Morgan, Lockheed Martin și Goldman Sachs International sunt printre cei prezenți.

Parteneriat excelent”

„Este un parteneriat excelent, însă cred că putem face mai mult”, a spus May la masa rotundă de afaceri, potrivit biroului de pe Downing Street. „Cu un acord bilateral de liber schimb, cu o cooperare economică mai largă … există oportunități de a profita. Prin dialogul de acest fel putem asigura că parteneriatul nostru economic nu numai că învață, ci continuă să crească și mai puternic pentru mulți ani care vor urma”.

Prințul Andrew, ministrul de finanțe Philip Hammond și ministrul comerțului internațional Liam Fox urmează să ia parte la discuții, alături de secretarul de stat american Mike Pompeo și secretarul de stat al SUA, Steven Mnuchin. May, Trump și echipele lor vor purta discuții la Downing Street, urmate de prânz și o conferință de presă comună.

Proteste

Mii de protestatari anti-Trump de stânga sunt așteptați la mitingurile din districtul guvernamental Whitehall din Londra, condus de liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn. Demonstrația va fi însoțită un balon gonflabil gigant batjocorindu-l pe Trump, reprezentând-l ca pe un copil portocaliu. Corbyn, în calitate de lider al opoziției, a fost invitat la banchetul de stat de luni, dar a boicotat această ocazie, acuzându-l pe Trump de „retorică rasistă și misogină”. El a spus că protestul este „o oportunitate de a sta în solidaritate cu aceia pe care i-a atacat în America, în întreaga lume și în țara noastră”.

Ziua lui Trump va fi încheiată cu o cină la reședința ambasadorului american, Winfield House. Prințul Charles și soția lui Camilla, vor participa în numele reginei Elisabeta.

Miercuri, May și Trump vor încheia această călătorie prin alăturarea altor lideri mondiali în portul englez Portsmouth pentru a comemora 75 de ani de la Debarcările din Normandia, care au schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri