Caută
Close this search box.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia: Cine este „cel mai bun prieten” a președintelui Chinei?

Președintele chinez Xi Jinping l-a descris pe Vladimir Putin drept „cel mai bun prieten” al său în timpul unei vizite de trei zile la Moscova, concentrându-se asupra comerțului și relațiilor dintre cele două țări, relatează BBC.

Vizita vine ca urmare a deteriorării relațiilor dintre China-SUA care s-au încurcat într-un război comercial amar. Rusia a decis o direcție spre est cu ani în urmă, după ce legăturile cu Occidentul s-au înrăutățit în urma conflictului din Ucraina. Cele două părți au semnat un pachet de tranzacții comerciale, iar Xi a adus, de asemenea, doi urși panda pentru grădina zoologică din Moscova.

Președintele chinez a sosit miercuri și, ulterior, a susținut o conferință de presă unde a spus că are o „prietenie personală profundă” cu omologul său rus. „În ultimii șase ani, ne-am întâlnit de aproape 30 de ori. Rusia este țara pe care am vizitat-o ​​de cele mai multe ori, iar președintele Putin este cel mai bun prieten și coleg al meu”, a spus Xi. Putin a repetat această laudă spunând că a fost „încântat să spună că relațiile ruso-chineze au atins un nivel fără precedent, este un parteneriat global și o cooperare strategică”.

Cei mai buni prieteni

Alianța dintre cele două țări s-a intensificat, deoarece atât Moscova, cât și Beijingul se simt înstrăinate de Europa și în special de SUA. Relația Moscovei cu Occidentul a devenit acută când Rusia a fost pusă sub sancțiuni pentru implicarea sa în conflictul din Ucraina cu cinci ani în urmă. De asemenea, a fost criticată pentru sprijinul regimului Assad în Siria în 2015.

Legăturile Chinei cu SUA s-au deteriorat, deoarece administrația Trump a părut să-și întoarcă spatele globalizării în favoarea protecționismului național economic. Cele două țări sunt implicate în prezent într-un război comercial și în tarife, pe care discuțiile intense nu le-au rezolvat până acum.

Cu un sentiment comun de respingere din partea Occidentului, Rusia și China s-au apropiat mai mult, atât în ​​cooperare economică, cât și în cooperare militară, spun observatorii. Parteneriatul a înregistrat deja o creștere a comerțului, care a crescut cu 25% în 2018, ajungând la un record de 108 miliarde de dolari conform Kremlinului.

Planuri de viitor

În timpul vizitei lui Xi la Moscova, cele două părți au promis să aprofundeze cooperarea militară și economică în viitor. Printre tranzacțiile de afaceri semnate se numără: compania rusă de telecomunicații MTS va permite controversatului Huawei, gigantul tehnic chinez, să dezvolte o rețea de 5G în Rusia. Washingtonul a afirmat că Huawei reprezintă un risc de securitate națională și a interzis companiilor americane să coopereze cu firma chineză. Interdicția SUA amenință să afecteze, de asemenea, activitățile companiei Huawei în Europa, Australia și Japonia.

După primirea lui Xi în Kremlin și o vizită de miercuri la teatrul din Bolshoi, el este programat să se îndrepte joi la Sankt Petersburg pentru Forumul Economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri