Caută
Close this search box.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia: O „nouă eră” de prietenie și un „punct de reper” în dezvoltarea relațiilor bilaterale

Președintele Chinei, Xi Jinping, se îndreaptă miercuri spre Rusia pentru a marca o nouă eră a prieteniei dintre cele două state și să consolideze legăturile economice care au beneficiat de izolarea Moscovei de Occident, relatează AFP.

Xi va fi primit la Moscova cu onoruri complete. El va avea discuții la Kremlin cu președintele Vladimir Putin înainte de a participa la o recepție oficială, iar seara va participa la un spectacol la teatrul Bolshoi. Vizita vine la cinci ani după anexarea Crimeei în 2014 de către Moscova care a condus la o ruptură serioasă cu partenerii săi occidentali și, ulterior, întoarcerea spre vecinul său din est. Din Moscova, Xi va călători în fosta capitală imperială a Rusiei, Sankt Petersburg, pentru a participa joi și vineri la Forumul Economic găzduit de Putin.

China și Rusia „au o puternică încredere politică reciprocă și se sprijină ferm în chestiuni care privesc interesele fundamentale și preocupările majore ale fiecăruia”, a declarat Xi într-un interviu acordat presei ruse înainte de vizită, potrivit unei transcrieri a agenției oficiale de presă Xinhua. Consilierul lui Putin privind politica externă, Yuri Ushakov, a declarat că vizita este „un eveniment crucial pentru relațiile noastre bilaterale”. Uniunea Sovietică a fost prima țară care a recunoscut China în 1949, a spus el. El a spus că Xi și Putin vor semna o nouă declarație privind „parteneriatul global și cooperarea strategică, care intră într-o nouă eră”. Delegația chineză aduce doi urși panda drept cadou, care sunt destinați grădinii zoologice din Moscova. „Animalul este un simbol al Chinei și gestul este foarte important pentru partenerii noștri”, a spus Ushakov. Parteneriatul dă naștere comerțului în ascensiune, care a crescut cu 25% în 2018 pentru a atinge un record de 108 miliarde de dolari, a spus el, numind China „cel mai important partener economic al Rusiei”. Ministrul chinez al afacerilor externe, Zhang Hanhui, a felicitat vizita ca fiind un „punct de reper în dezvoltarea relațiilor bilaterale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri