Caută
Close this search box.

Vizita Papei Francisc la Șumuleu Ciuc: Statuia Făcătoare de Minuni a Feciorei Maria va fi urcată pe munte pentru prima dată după război

Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc va fi urcată pe munte, acolo unde Papa Francisc va oficia suljba.

La ora 11.30 este prevăzută Liturghia Pontificală de la Șumuleu-Ciuc.

Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc ste sculptată în lemn de tei, are o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, și are o vechime de peste 500 ani.

Scoaterea statuii originale din biserică are legătură şi cu faptul că Papa Francisc va oferi sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc un trandafir din aur, aşa cum face la toate locurile mari de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria.

Fecioara Maria, statuia făcătoare de minuni de la Șumuleu-Ciuc
Sursa foto: Antena Satelor

Este aşteptat ca din biserică să fie scos şi Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, aşa cum se întâmplă şi la pelerinajul de Rusaliile Catolice.

Cu ocazia marelui eveniment istoric, în apropierea altarului din şaua muntelui Şumuleu a fost amplasată şi o poartă secuiască de mari dimensiuni, la iniţiativa autorităţilor din Harghita, Covasna şi Mureş, care au dorit să prezinte valorile specifice acestei regiuni.

Evenimentul de la Şumuleu Ciuc va reuni un număr impresionant de persoane, circa 110.000 de oameni înscriindu-se online pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Pe lângă pelerinii din România sau Ungaria, la Şumuleu Ciuc au anunţat că vin persoane din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

Organizatorii au pregătit mai multe sectoare, atât pentru credincioşii care s-au înregistrat online, cât şi pentru cei care nu au făcut acest lucru, accesul în aceste zone realizându-se în urma unui control de securitate.

Cei care nu vor avea vizibilitate prea bună către altar, au posibilitatea să urmărească slujba pe mai multe ecrane de mari dimensiuni, amplasate la faţa locului.

La locul desfăşurării evenimentului vor fi montate mai multe spitale mobile şi puncte de prim ajutor, dar şi puncte de informare şi locuri de unde va putea cumpăra apă. De asemenea, forţele de ordine sunt pregătite să asigure buna desfăşurare a evenimentului, mai multe exerciţii şi simulări fiind desfăşurate în ultimele zile.

Primăria Miercurea Ciuc îi roagă pe locuitorii municipiului şi persoanele aflate în oraş în timpul vizitei papale ca pe traseul parcurs de Papa Francisc să nu filmeze sau să fotografieze de la ferestre sau balcoane şi să nu folosească drone pentru înregistrări, aceste restricţii fiind impuse pentru asigurarea securităţii Suveranului Pontif.

Potrivit Agerpres, autorităţile locale au impus restricţii totale de circulaţie în centrul municipiului Miercurea Ciuc şi în zona în care are loc slujba, fiind asigurate câteva mii de locuri de parcare pentru pelerinii care vin cu maşina sau cu autocarul. De asemenea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră a recomandat rute suplimentare pentru şoferii care tranzitează zona în această zi, iar CFR a suplimentat numărul de garnituri de tren care aduc pelerinii la Miercurea Ciuc. Aplicaţia WAZE a creat evenimentul ”Vizită Papa Francisc”, care arată restricţiile auto din zona centrală a municipiului Miercurea Ciuc şi indică rute ocolitoare.

Pentru organizarea vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, s-au înscris 600 de voluntari, care vor fi prezenţi la locul desfăşurării evenimentului dar şi în diverse puncte din Miercurea Ciuc, pentru îndrumarea pelerinilor, alţi 600 de voluntari fiind implicaţi în organizarea pelerinilor în parohiile din care vin.

La faţa locului vor fi prezenţi şi peste 60 de salvamontişti, dar şi voluntari de Cruce Roşie şi membri ai diverselor asociaţii implicate în organizare, care vor veni în ajutorul persoanelor vârstnice sau cu handicap ce doresc să ia parte la marele eveniment.

Pelerinii care participă la liturghia oficiată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc sunt rugaţi să se îmbrace şi să se încalţe corespunzător, să-şi aducă apă şi câteva alimente, să-şi ia medicamentele şi să anunţe dacă suferă de boli cronice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri