Caută
Close this search box.

A început vânătoare de balene: Navele japoneze au pornit în prima vânătoare comercială de balene după mai mult de 30 de ani

Cinci nave mici au ieșit luni pe mare în prima vânătoare comercială de balene din Japonia din ultimele trei decenii, o mișcare care a stârnit condamnări la nivel global și temeri pentru soarta balenelor, relatează Reuters.

Japonia a declarat de mult că există câteva specii de balene care sunt pe cale de dispariție, iar știrile din decembrie că pleacă din Comisia Internațională pentru vânătoarea de balene (IWC) pentru a relua vânătoarea a fost punctul culminant al anilor de campanie a susținătorilor industriei și primului ministru Shinzo Abe, a cărui electorat include un oraș care vâna balene de mult timp.

„Dacă aveam mai multă disponibilitate pentru balene, am fi mâncat-o mai mult”, a spus Sachiko Sakai, un șofer de taxi de 66 de ani din Kushiro, un oraș portuar în nordul insulei Hokkaido, de unde navele de vânătoare de balene au ridicat ancora într-o scurtă ceremonie. „Face parte din cultura alimentară a Japoniei”, a spus Sakai, adăugând că a mâncat multă carne de balenă copil fiind. „Lumea se opune uciderii balenelor, dar puteți spune același lucru despre multe dintre animalele crescute pe uscat și ucise pentru mâncare”.

Navele, cărora urmează să li se alăture alte nave din portul sudic Shimonoseki, vor petrece o mare parte din vânătoarea de vară după balenele minke și a balenelor cu cioc. Echipajul în veste portocalii au luat poziția pe punți, în timp ce navele albastre au ieșit din portul Kushiro, unele cu bannere roșii care fluturau de pe catargele lor.

Japonia a început vânătoarea de balene pentru cercetarea științifică la un an după interzicerea vânătorii comerciale în 1986, cu scopul de a aduna ceea ce numea date populare cruciale, însă a abandonat vânătoarea de balene în 1988. Criticii au declarat că programul a fost pur și simplu de vrăjitorie comercială, după ce carnea animalelor capturate în vânătoarea științifică de balene ajungea pe rafturile magazinelor și în restaurante. Cota de anul acesta pentru vânătoarea de balene în scopuri comerciale, inclusiv a balenelor minke, balenelor sei și a balenelor cu cioc, este de 227, a declarat Agenția pentru Pescuit. Cota, care va fi stabilită anual, este mai mică de 330 de balene pe care Japonia le-a recoltat în Antarctica până de curând.

Ecologiștii au declarat că lansarea a fost amânată până după un summit-ul G20 pe care Japonia l-a găzduit, însă suporterii pentru vânătoarea de balene au negat acest lucru. „Aceasta este o zi tristă pentru protecția balenelor la nivel global”, a declarat Nicola Beynon de la Humane Society International. „Cuvântul «cercetare» ar fi putut fi îndepărtat dincolo de nava-fabrică, sfârșind în cele din urmă șarada japoneză de vânătoare a balenelor sub masca științei, dar aceste creaturi magnifice vor fi încă sacrificate fără vreun motiv legitim”, a spus Beynon.

Vânătoarea de balene este o industrie minusculă în Japonia. Balena reprezintă aproximativ 0,1% din toată carnea consumată într-un an, cu aproximativ 300 de persoane legate direct de vânătoarea de balene. Proviziile anuale ale Japoniei, de la aproximativ 4000 de tone la 5000 de tone, se ridică la 40 de grame la 50 de grame pentru fiecare cetățean, sau la greutatea a jumătate de măr. Chiar și susținătorii de vânătoare de balene spun că creșterea cererii va necesita timp.

Patrick Ramage, șeful Fondului Internațional pentru Protecția Animalelor, a făcut apel la o soluție de salvare de fațadă, care ar putea să-i determine pe japonezi să renunțe la vânătoarea de balene. „Este o decizie bună pentru balene, este o decizie bună pentru Japonia și este o decizie bună pentru conservarea marină internațională”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri