Caută
Close this search box.

Alegeri legislative în Grecia. Neia Demokratia revine în forţă, după criză

neia demokratia

Sondajele indică o victorie clară a conservatorilor de la Neia Demokratia, la scrutinul parlamentar de duminică. Premierul elen, Alexis Tsipras, luptă pentru supraviețuire politică, transmite postul de radio Deutsche Welle.

„Duminică dimineața, urna e încă goală”: Premierul Greciei, Alexis Tsipras, repetă această propoziție în fiecare campanie electorală, pentru a-și îndemna electoratul să meargă la vot și să nu se lase descurajat, indiferent de rezultatele sondajelor de opinie.

Pentru partidul său de stânga, Syriza, care e încă la guvernare, ar exista destule motive de descurajare. Conservatorii de la Nea Dimokratia (ND) conduc în toate sondajele şi potrivit rezultatelor demoscopice de miercuri, au un avantaj considerabil de 13 procente.

Liderul opoziției, Kyriakos Mitsotakis, ar putea să devină viitorul premier al Greciei. E chiar posibil să guverneze fără a fi nevoit să caute parteneri de coaliție. „Luptăm pentru fiecare vot și vrem să formăm un guvern puternic, pentru ca Mitsotakis să pună în aplicare rapid promisiunile sale electorale”, spune Konstantinos Kyranakis pentru DW, un candidat de vârf al conservatorilor din Atena.

Cursa continuă: „Cred că vom câștiga alegerile parlamentare, vreau să cred în victorie”, spune Kostas Arvanitis, un europarlamentar al partidului de stânga Syriza. În dialog cu DW, el subliniază că sondajele de opinie nu sunt mereu concludente și că prognozele de orice fel pot fi greșite.

„Cine ar fi crezut că Liverpool poate să învingă Barcelona în meciul din Champions League cu 4:0?”, întreabă Arvanitis pe un ton glumeț, care e, de altfel, un suporter al Barcelonei. Când vine vorba de apărarea politicii partidului său, nu mai e dispus să glumească: „Syriza a terminat o treabă grea, a pus capăt politicii de austeritate în Grecia și a curățat grajdurile lui Augias”, spune fostul jurnalist.

E „un mare succes” al guvernului Tsipras că Fondul Monetar Internațional (FMI) nu mai verifică finanțele Greciei. În schimb, a fost o „crimă” că fostul lider al Socialiștilor, Giorgios Papandreou, a adus Fondul Monetar Internațional la Atena după ce a început criza datoriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri