Caută
Close this search box.

Amendă RECORD pentru Facebook în scandalul Cambridge Analytica

facebook

Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) din Statele Unite a aprobat în această săptămână o amendă civilă record de 5 miliarde de dolari pentru Facebook.

Amenda a fost dată după investigaţia referitoare la modul în care compania a gestionat datele utilizatorilor care au ajuns la firma britanică de consultanţă Cambridge Analytica, au declarat vineri surse apropiate situaţiei, citate de Reuters, relatează News.ro.

Agenţia a investigat acuzaţiile că Facebook nu a gestionat corect datele a 87 de milioane de utilizatori, care au fost transferate firmei de consultanţă. Investigaţia s-a concentrat pe aflarea dacă transferul datelor a încălcat un acord din 2011 referitor la consimţământ, convenit între Facebook şi autoritatea de reglementare.

Investitorii au salutat informaţiile despre acord, iar acţiunile Facebook au crescut cu 1,8%, dar un număr de parlamentari democraţi au condamnat amenda ca inadecvată.

Se anticipează că agenţia de reglementare va include în acord restricţii privind modul în care Facebook poate trata datele confidenţiale ale utilizatorilor, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, care a mai relatat că votul agenţiei a fost în conformitate cu opinia Partidului Republican, respectiv trei republicani au votat pentru şi doi democraţi împotrivă.

Amenda prevăzută în acord va fi cea mai mare penalizare civilă plătită către agenţie.

FTC şi Facebook au refuzat să comenteze.

Reprezentantul democrat David Cicilline, care prezidează o comisie antitrust din Congres, a apreciat că amenda de 5 miliarde de dolari ”este un cadou de Crăciun acordat cu cinci luni mai devreme”. “Această amendă este o fracţiune din venitul anual al Facebook. Nu îi va face să se gândească de două ori la responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor”, a spus Cicilline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri