Caută
Close this search box.

Andrei Caramitru cere USR şi PLUS să fuzioneze cât mai repede

andrei caramitru

Andrei Caramitru (USR) dă publicităţii o analiză, prin care aduce argumente pentru o fuziune imediată între USR şi PLUS. Caramitru le cere liderilor celor două formaţiuni să depăşească divergenţele.

Caramitru dezvăluie câteva dintre problemele care stau acum în calea fuziunii. „Argumentul anti-fuziune vine in special din dorinta PLUS de a avea inainte filiale functionale peste tot, si de teama de a nu fi ‘inghitit’ de USR”, menţionează Caramitru.

Postarea integrală:

USR SI PLUS TREBUIE SA FUZIONEZE

Postarea asta ii va supara probabil pe cativa colegi din PLUS, care refuza discutia pe aceasta tema. Cativa din USR o sa zica ca “nu e momentul” sa discutam asta, si ca afectez negocierile. Insa e o tema absolut esentiala si urgenta. Trebuie discutata ACUM. Si cred ca pot sa scriu in cunostinta de cauza – am negociat fuziunii, achizitii si joint-venture-uri intre organizatii mult mai complexe si mai mari decat USR sau PLUS. Parerile de mai jos sunt strict personale.

Argumentele pro fuziune sunt prea multe ca sa fie ignorate:
* votantii vor coalizarea opozitiei, nu fragmentare si discutii in contradictoriu intre grupari
* Profilul electoral al celor care voteaza USR sau PLUS e aproape identic (conform tuturor sondajelor si rezultatelor din 26Mai)
* Programele partidelor nu au diferente fundamentale, exista aliniere cam pe toate temele
* In general – aliantele nu sunt stabile (in special cele cu pondere relativ apropiata). Un partid comun este. Cu cat se amana fuziunea, cu atat rivalitatile vor creste si la un moment dat vor aparea frictiuni greu de gestionat
* Nici unul din partide nu are suficienti membri ca sa populeze posturile de consilieri, primari, ministri, secretari de stat peste tot
* Negocierile unei Aliante cu liste comune este dificila. PLUS si-ar dori probabil 50% din liste, insa USR nu va accepta asa ceva niciodata pentru ca situatia filialelor si resurselor, dar si sondajele (IMAS da USR la 17.4%, PLUS la 7.4%) – arata ca USR e de cel putin 2x mai cunoscut si cu forta electorala mai mare in tara (e si normal – e partid parlamentar, exista de mult mai mult timp decat PLUS, are resurse mult mai mari, are mai multi vectori de imagine etc)
* O coalitie cu PNL in guvern trebuie sa fie functionala, si USR/PLUS trebuie sa aiba forta maxima de negociere. In toate tarile unde au fost coalitii se poate observa ca nu functioneaza 3 partide la masa cu vointa de a influenta directia. Doua partide – da
* Dacian Ciolos, personal, are nevoie de o structura mare si puternica in Romania ca sa aiba forta de negociere in Bruxelles din noua lui pozitie de acolo. Un partid mic si inca fara structuri nu il ajuta in vreun fel, mai ales ca nu are timp sa petreaca in Romania sa il gestioneze operational.

Inteleg ca argumentul anti fuziune vine in special din dorinta PLUS de a avea inainte filiale functionale peste tot, si de teama de a nu fi ‘inghitit’ de USR. Dar nu e logic – de ce ai investi sa faci o infrastructura dublata prin orase si sate daca tot mergem impreuna? De ce sa nu ne concentram pe extindere unde nu exista filiale inca nici pentru USR nici pentru PLUS? De ce vrem sa intram in competitie intre filiale peste tot si sa ne pierdem timpul in negocieri de liste, si sa evitam votul democratic? Ce sens are asa ceva? Riscul pentru persoanele cunoscute din PLUS este zero – sunt apreciati si vor fi votati si de membrii USR in conducerea comuna, nu doar de membrii PLUS.

Solutia e foarte simpla:
* Fuziune pe un sistem de paritate cu co-leadership si la nivel de filiale si la nivel central
* Sistem democratic de vot pentru stabilirea listelor de candidati (nu conteaza din ce “tabara” istorica – USR sau PLUS)
* Lasat suficient timp pentru campanie interna si facute alegeri pentru cel mai bun coordonator / reprezentant peste tot (de exemplu peste un an). Nu conteaza daca e din USR sau PLUS. Oricum va fi un singur partid. Cei mai buni sa castige.

Orice altceva va duce la un moment dat la fragmentare, conflict si confuzie. Si tara nu are nevoie de asa ceva. Asa ca – va rog frumos cei care refuzati ideea de fuziune – fiti rezonabili si ganditi-va la interesul comun. E mult prea important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri