Caută
Close this search box.

Bustul lui Tutankhamon scos la licitație de Christieʼs pentru 4 milioane de lire sterline. Egiptul protestează și cere returnarea artefactului furat

Un bust vechi de 3000 de ani a tânărului faraon egiptean Tutankhamon va merge joi sub ciocanul licitației la Londra, în ciuda protestelor de la Cairo, relatează AFP.

Casa de licitație Christieʼs se așteaptă ca relicva de cuarț de 28,5 centimetri să aducă mai mult de 4 milioane de lire sterline la una dintre cele mai controversate licitații din ultimii ani.

Fața faimosului faraon fin sculptată – ochii săi calmi și buzele sensibile emit un sentiment de pace eternă – provine din colecția privată de artă antică, care a fost vândută de Christieʼa în 2016 pentru 3 milioane de lire sterline. Dar oficialii egipteni doresc ca vânzarea să se oprească și comoara să fie restituită. Decizia Christieʼs „contrazice acordurile și convențiile internaționale”, a declarat miercuri ministrul de externe al Egiptului. Fostul ministru al antichităților, Zahi Hawass, a declarat pentru AFP că piesa pare că a fost „furată” în anii 1970 din complexul Templului Karnak. „Considerăm că a părăsit Egiptul după 1970, pentru că în acel timp alte artefacte au fost furate de la Templul Karnak”, a spus Hawass.

Christieʼs contraatacă declarând că Egiptul nu a mai exprimat niciodată același nivel de îngrijorare cu privire la un bust a cărui existență a fost „bine cunoscută și expusă public” de mulți ani. „Obiectul nu este, și nu a fost, obiectul unei investigații”, s-a afirmat într-o declarație emisă miercuri pentru AFP. Casa de licitații a publicat o cronologie a modului în care relicva a schimbat proprietarii între dealerii europeni de artă în ultimii 50 de ani. Cea mai veche atribuție din 1973-74 o plasează în colecția prințului Wilhelm de Thurn și Taxi în Germania modernă. Cu toate acestea, acest cont a fost pus la îndoială printr-un raport al site-ului de știri Live Science luna trecută, sugerând că Wilhelm nu a deținut niciodată piesa. Wilhelm nu era „o persoană foarte interesată de artă”, a spus nepoata lui Daria site-ului de știri. Un jurnalist și istoric de artă, care îl cunoșteau pe Wilhelm, a spus site-ului Live Science că prințul nu avea nici o colecție de artă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri