Caută
Close this search box.

Care este legătura dintre CCR, Codurile Penale şi ieşirea PSD de la guvernare

psd

Mai mulţi baroni locali din PSD s-ar fi arătat dispuși să sprijine o revoltă anti-Viorica Dăncilă, astfel încât aceasta să nu poată candida la prezidențiale, dinamitând șansele partidului de a intra în al doilea tur al alegerilor și, implicit, șansele la alegerile de anul viitor.

Dar aceștia condiționează implicarea într-o astfel de mișcare de ieșirea codurilor penale de la CCR sau ulterior, din Parlament, în varianta dorită de ei, care i-ar scăpa de problemele penale.

Reducerea termenelor de prescripţie, precum şi alte modificări din CP şi CPP le rezolvă problemele, iar cei care o contestă acum pe Viorica Dăncilă ar putea cere și susține ieşirea de la guvernare odată ce se vor vedea „cu sacii în căruţă”.

Surse din partid spun că miza baronilor ţine de eventuala întoarcere a Codurilor în Parlament, iar dacă ar porni acum o revoltă în PSD aceasta ar putea pune în pericol majoritatea necesară pentru adoptarea modificărilor dorite, motiv pentru care revoluţia anti-Dăncilă este amânată.

Conform unor surse, ar fi existat deja discuţii în acest sens, fiind mai mulţi lideri pregătiţi să se ridice împotriva actualui preşedinte PSD în momentul în care îşi vor vedea rezolvate problemele cu justiţia.

Ar fi vorba de foştii apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, în frunte cu fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, baronul din Neamţ, Ionel Arsene sau cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte PSD, Codrin Ştefănescu şi Cătălin Rădulescu.

Totul depinde de decizia CCR, pentru că dacă CCR declară neconstituţionale codurile, acestea se întorc din nou în Parlament unde vor fi reluate dezbaterile, iar PSD ar nevoie de toţi parlamentarii din coaliţie, iar un eventual conflict deschis cu Viorica Dăncilă ar putea duce la pierderea majorităţii.

Scandalul de la CCR. Valer Dorneanu riscă să fie scos din complet

Tensiuni mari sunt şi în interiorul Curţii Constituţionale. Decizia pe Coduri a fost amânată deja de 7 ori, iar noul termen dat de judecători este 29 iulie. Conform unor surse din CCR, cel care se opune votului ar fi chiar preşedintele CCR, Valer Dorneanu care este şi judecător raportor pe Codul Penal.

Dorneanu trage de timp pentru că ar exista deja o majoritate suficientă pentru ca cele două legi să fie declarate parţial neconstituţionale. Între judecători a existat inclusiv discuţia ca Valer Dorneanu să fie scos din complet iar decizia să fie luată de ceilalţi 8 judecători. Dacă CCR nu ia o decizie pe 29 iulie, Codurile ar putea fi amânate până la toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri