Caută
Close this search box.

CEDO condamnă România: Daune pentru arestarea Florentinei Cârstea după incendiul de la Maternitatea Giulești

cedo

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că România a încălcat drepturile asistentei Florentina Cîrstea pentru că a arestat-o după incendiul ce a avut loc în 2010 la Maternitatea Giulești, în care au murit șase bebeluși. 

”Încarcerarea înainte de proces trebuie să servească anchetei, nu unei posibile dorințe pentru răzbunare și pedeapsă a unei părți a populației”, se spune în motivarea Curții. România trebuie să-i plătească reclamantei despăgubiri de 5.000 de euro, decizia fiind definitivă.

”Justificarea, fie și a unei perioade scurte de detenție, trebuie demonstrată convingător de autorități. Faptul că detenția de dinainte de proces a reclamantei a durat doar două luni nu absolvă autoritățile naționale de obligația de a oferi o justificare adecvată a impunerii și extinderii acestei măsuri”, mai spun judecătorii CEDO.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți din cadrul Secției de Neonatologie Maternității Giulești. Trei bebeluși au murit în incendiu, iar alți trei, în zilele următoare, din cauza complicațiilor.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți când a izbucnit incendiul, a fost condamnată, în aprilie 2015, la doi ani și două luni de închisoare cu executare.

De menționat că managerul de atunci al unității, profesorul Bogdan Marinescu, nu a avut nicio sancțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri