Caută
Close this search box.

Cel puțin 24 de oameni, printre care femei și copii, masacrați în Papua Noua Guinee

Cel puţin 24 de oameni, între care copii şi femei însărcinate, au fost asasinaţi într-o serie de presupuse atacuri tribale într-o regiune izolată din statul insular Papua Noua Guinee.

Atacurile au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în provincia Hela, în centrul ţării. În primul dintre ele, petrecut sâmbătă, şase persoane au fost asasinate la întoarcerea de la o ceremonie tradiţională, în satul Peta.

A doua zi, rude ale celor ucişi au vrut să se răzbune şi au omorât cu arme de foc “18 persoane, între care două gravide şi copii”, în apropierea satului Karida, a explicat şeful poliţiei din Hela, Teddy Augwi.

Premierul ţării, James Marape, învestit în mai, a evocat pe contul său de Facebook “una din cele mai triste zile” din viaţa sa şi s-a angajat să ia “cele mai dure măsuri legale” împotriva asasinilor, menţionând că începând din 2012 a cerut în repetate rânduri, dar în zadar, întărirea efectivelor de poliţie în zonă.

Cu toate că amploarea măcelului din Hela a şocat ţara, Papua Noua Guinee, unul din cele mai sărace state ale lumii, dar bogat în resurse şi care a obţinut suveranitatea faţă de Australia în 1975, nu este străină de violenţe tribale.

Deşi nu există cifre exacte, se estimează că astfel de conflicte între triburile din această ţară, în care se vorbesc peste 800 de limbi, au provocat sute de morţi şi mii de refugiaţi interni în zonele montane, unde trăiesc majoritatea celor 8 milioane de locuitori.

Anul trecut, după un puternic cutremur, lucrătorii umanitari care aduceau provizii în oraşul Tari din provincia Hela au fost nevoiţi să se retragă pentru a lăsa loc armatei care a intervenit pentru a calma disputele tribale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri