Caută
Close this search box.

Cinzeci de ani a misiunii pe Lună. Astronauții Apollo se reunesc pentru aniversarea semicentenarului

Cu cincizeci de ani în urmă, trei astronauți americani au decolat din Florida spre Lună într-o misiune care avea să schimbe modul în care vedem locul omenirii în univers, relatează AFP.

Membrii supraviețuitori ai echipajului, Buzz Aldrin și Michael Collins, urmează să se reunească marți pe aceeași rampă de lansare marcând începutul unei serii de evenimente săptămânale care vor comemora misiunea Apollo 11. Comandantul lor și primul om care a pășit pe Lună, Neil Armstrong, au murit în 2012. Dar, Aldrin și Collins, 89 și respectiv 88, se vor întâlni marți la ora exactă 9:32 (13:32 GMT) la locul 39A al Centrului Spațial Kennedy, pentru a da startul festivităților.

Nave lor a zburat patru zile spre Lună, înainte ca modulul său lunar, cunoscut sub numele de „Eagle”, să atingă suprafața lunară la 20 iulie 1969. Armstrong a apărut câteva ore mai târziu. Collins a rămas în orbita lunară în modulul de comandă Columbia, singurul lor mijloc de a se întoarce pe Pământ. „Ei știau, știam, dacă nu au putut coborî dintr-un anumit motiv era că nu puteam face nimic”, a declarat el reporterilor de la New York, în mai, ca parte a unei serii de evenimente. „Nu aveam echipament de aterizare pe Columbia, nu puteam să mă duc în jos și să-i salvez”.

Aldrin a rămas relativ mai evaziv, dar a participat și la câteva evenimente, inclusiv o cină de gală sâmbăta trecută, unde cel mai ieftin bilet costa 1.000 de dolari. În vârstă dar activ pe Twitter, și văzut întotdeauna în șosete cu stele și dungi, Aldrin s-a confruntat cu probleme de sănătate și certuri în familie, culminând cu un proces de judecată asupra finanțelor, care a fost soluționat în martie. Marți, va fi vedeta incontestabilă a spectacolului, ca al doilea om care a pășit pe Lună. Numai patru dintre cei 12 bărbați care au făcut acest lucru mai sunt în viață.

În ciuda festivităților, nici SUA, nici altă țară nu a reușit să întoarcă un om pe Lună din 1972, anul misiunii finale Apollo. Președintele George Bush a promis să facă acest lucru în 1989, așa cum a făcut și fiului său George W. Bush în 2004, în timp ce a promis că va merge și pe Marte. Dar ambii s-au confruntat cu un Congres care nu era înclinat să finanțeze aventurile, cu opinia publică schimbată marcant de la apogeul Războiului Rece. La rândul său, președintele Donald Trump a relansat cursa pentru reînsuflețirea Lunii și a planetei Marte după preluarea mandatului în 2017. Dar efectul imediat a fost acela de a crea turbulențe în cadrul agenției spațiale.

Săptămâna trecută, administratorul NASA, Jim Bridenstine, a concediat șeful direcției de explorare a spațiului uman Bill Gerstenmaier, probabil în legătură cu dezacordurile asupra ultimatumului din 2024 stabilit de Trump pentru a returna un american pe Lună. Cinci ani pare improbabil, având în vedere că nici racheta, capsula sau solul nu sunt încă pregătite sau chiar finalizate. „Nu avem prea mult timp pentru a pierde, dacă vom avea o nouă conducere, trebuie să se întâmple acum”, a declarat Bridenstine săptămâna trecută CSPAN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri