Caută
Close this search box.

Condiția pe care o pune Boris Johnson pentru un Brexit amiabil

Boris Johnson

Primul-ministru britanic Boris Johnson a avertizat Uniunea Europeană că plasa de siguranță antidemocratică trebuie abandonată dacă se dorește un Brexit cu acord. În caz contrar, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie fără un acord cu Bruxelles-ul.

Întrebat dacă doar plasa de siguranță de la granița cu Irlanda este ceea ce dorește să fie schimbat în acrod, Johnson a spus: ”Dacă scăpăm de plasa de siguranță, în întregime, atunci va fi un progres important”.

Johnson se află într-o situație politică dificilă, în condițiile în care conservatorii nu mai dețin majoritatea în Camera Comunelor, iar partidul este încă divizat privind modalitate optimă de ieșire din UE. Chiar și așa premierul a spus că nu va convoca alegerile înainte de Brexit.

Liderii europeni sunt pregătiți să discute despre Brexit cu noul premier dar până acum au suubliniat că nu vor redeschide negocierile privind Acordul de Retragere.

”Prieteni, nu doresc un Brexit fără acord, nu ăsta este obiectivul nostru, dar trebuie să înfruntăm faptul că ni se spune, așa cum ni s-a spus în ultimii trei, că ‘rien ne va plus’ – ‘acordul e fixat’ – iar asta nu se mai poate schimba. Mă îndoiesc de asta”, a replicat Johnson.

Irlanda are o importanță crucială pentru orice soluție de Brexit. Plasa de siguranță a fost concepută pentru a preveni revenirea la controalele de frontieră pe granița de 500 de kilometri dintre Irlanda și Irlanda de Nord, care a fost înlăturată prin acordul de pace din 1998 dintre Londra și Armata Republicană Irlandeză.

Premierul irlandez Leo Varadkar a spus că problem unificării Irlandei cu Irlanda de Nord se va pune în mod inevitabil dacă Regatul Unit părăsește UE fără acord pe 31 octombrie.

”Abordarea guvernului britanic este să nu așteptăm să vină ei la noi. Vom încerca să rezolvăm problema și o vom face în spiritului prieteniei și cooperării. Dar nu o putem face atâta vreme cât rămâne această plasă de siguranță antidemocratică care încearcă să divizeze Regatul Unit”, a replicat Johnson îngrijorărilor exprimate de la Dublin.

Acordul de Retragere pe care Theresa May l-a semnat în noiembrie cu UE prevede că Marea Britanie va rămâne în uniune vamală până când vor fi identificate soluții alternative pentru evitarea unei ”frontiere dure”. Mulți parlamentari britanici se opun perspectivei ca Regatul Unit să rămâne legat de regulile UE și taxele vamale ale acesteia care ar împiedica semnarea unor acorduri comerciale proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri