Caută
Close this search box.

Criza politică se prelungeşte în Spania. Pedro Sánchez nu poate forma un guvern

pedro sanchez

Liderul socialist spaniol Pedro Sánchez, care este premier în exercițiu al țării după alegerile din luna aprilie, a eșuat, pentru a doua oară în această saptămână, să obțină voturile parlamentare necesare pentru formarea unui guvern, după ce o înțelegere privind coaliția a fost respinsă.

Sánchez a avut nevoie de sprijinul partidului de stânga Podemos, însă parlamentarii acestuia s-au abținut la vot, descriind înțelegerea cu socialiștii din PSOE ca fiind inacceptabilă.

Liderul socialist are acum la dispoziție încă două luni pentru a găsi o soluție sau spaniolii vor fi chemați din nou la urne în noiembrie, pentru a patra oară în ultimii patru ani.

Este o situație confuză și care nemulțumește spaniolii de rând, care, așa cum a explicat ziaristul Felix Damian, „sunt nemulțumiți că 350 de parlamentari, plătiți din banul public, nu sunt capabili să ajungă la un acord.”

În urma alegerilor anticipate din luna aprilie, Partidul Socialist al lui Sánchez (PSOE) a câștigat cele mai multe locuri, însă nu a obținut majoritatea. Vorbind înainte de votul de joi, Sánchez a spus că „îi pare rău” că un acord de coaliție nu a putut fi atins cu Podemos.

„Am demonstrat o dorință nobilă de a ajunge la o înțelegere,” a afirmat liderul socialist, adăugând că propunerile partidului său au fost respinse „una după alta.”

Podemos a declarat însă că miniștrilor săi li s-au oferit doar roluri „inexistente sau lipsite de substanță” în cadrul guvernului, iar liderul formațiunii, Pablo Iglesias, a sugerat chiar că socialiștii i-au arătat partidului său lipsă de respect.

Sánchez a pierdut primul său vot de încredere post-electorală marți, în timp ce, după două zile, el a fost înfrânt din nou în Parlamentul de la Madrid: eforturile sale de a forma o coaliție au avut susținerea a doar 124 de parlamentari, în timp ce 155 s-au opus, iar 67 s-au abținut. În timp ce votul de marți îl obligase pe Sánchez să obțină o majoritate absolută de 176 de locuri în legislatura de 350 de locuri, votul de joi a cerut o majoritate simplă din partea parlamentarilor. Sánchez a eșuat în ambele sale tentative.

Votul de joi din Parlament a venit la finalul unor săptămâni de negocieri agitate, marcate de confuzie politică accentuată. Miercuri, discuțiile pe marginea formării unei coaliții au intrat în colaps, după ce socialiștii conduși de Sánchez au respins cererile lui Podemos pentru posturi-cheie în guvernul de la Madrid. Viceprim-ministrul în exercițiu al Partidului Socialist, Carmen Calvo, a declarat că Podemos „ne-a cerut literalmente să le cedăm guvernul,” în loc să formăm o coaliție împreună.

O serie de partide mai mici anuntaseră că îl vor susține pe Sánchez, dar numai dacă socialiștii vor ajunge la o înțelegere cu Podemos. De partea lor, partidele de dreapta din Spania au refuzat să-l susțină pe premierul în exercițiu.

De ce nu s-au înțeles socialiștii și Podemos?

În schimbul participării la coaliția de guvernare, Podemos a cerut funcții-cheie, cum ar fi cea de vicepremier și posturile de miniștri ai mediului, egalității, ocuparii forței de muncă și economiei. Dar, după discuțiile de ultimă oră desfășurate miercuri, Podemos a spus că „s-au înregistrat progrese minore în propunerile PSOE,” afirmând că socialiștii doreau să păstreze ministerele afacerilor sociale pentru ei înșiși. Prim-ministrul în exercițiu a susținut însă că le-a făcut celor din Podemos „o ofertă bună.”

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, acceptase deja să nu ocupe o poziție ministerială, în încercarea de a găsi o înțelegere cu socialiștii.

Iglesias și Sánchez au încercat de luni de zile să găsească puncte comune în discuțiile lor, fără însă a avea succes. Tensiunile accentuate dintre cei doi au fost evidente în timpul unei dezbateri la începutul acestei săptămâni, când Iglesias l-a acuzat pe premierul interimar că oferă formațiunii sale doar roluri „cosmetice.”

La rândul sau, Sánchez a spus că Iglesias, a cărui viziune asupra problemei independenței Cataloniei este foarte diferită de cea a liderului socialist, a fost „principalul obstacol” în încercarea de a se ajunge la un acord cu privire la o nouă coaliție.

Printre partidele mai mici, care au reprezentanți în Parlament, se numără Partidul Popular Conservator (PP), Ciudadanos (Cetățenii) de centru-dreapta, partidul separatist de stânga Stânga Republicană Catalană (ERC) și formațiunea de extremă dreapta Vox.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri