Caută
Close this search box.

Curiozități despre ”vinul nostru cel de toate zilele„..

”Tinerețea este o beție fără vin și bătrânețea este un vin fără beție” – proverb german

O definiție simplă a vinului este următoarea: un suc obținut  din fermentare completă sau parțială a strugurilor proaspeți sau a mustului; o formulă complexă care conține apa, compuși aromatici, acizi și alcool.
Vinul este o băutură cu o vechime considerabilă, astfel că, dacă ai vrea să îi afli istoria, ți-ar trebui mai mult de câteva luni de studiu.
Cea mai veche licoare înrudită cu vinul datează din China, de acum 9 000 de ani (orez fermentat cu miere). Însă tradiția preparării vinului așa cum îl știm noi a început abia cu    2 000 de ani mai târziu, în vestul Asiei. Astăzi, vinul este unul dintre cele mai populare și consumate produse.

Vinul este una dintre cele mai elegante băuturi, impresionând prin textură, aromă, miros, gust, autenticitate și prin valorile nutriționale (un litru de vin poate oferi  circa 600-700 calorii pentru energie). Vinul este de mai multe feluri,fiind clasificat în funcție de condițiile naturale, de sortimente și soiurile de viță de vie sau a tehnologiei prin care se prepară: 1. vinul natural (nu se folosesc adaosuri), 2. vinul special (se adaugă esențe aromate, zahăr etc.), 3. vinul de consum curent (comercializat fără specificația  podgoriei), 4. vinul de calitate superioară (oferită de soiurile superioare), 5. vinul sec (fără zahăr fermentabil), 6. demisec (zahăr în proporție de până la 40 grame/ litru), 7. dulce (mai mult de 40 grame de zahăr), 8. aromatizat (vermut, vin pelin, vinuri medicinale sau aperitive), 9.  vinul spumos, cunoscut ca șampanie.

Curiozități despre vin

  • Cele mai populare regiuni viticole sunt zonele din Italia, Franța și Spania și România.
  • Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature, care oferă un iz mai înțepător, se numesc buchete.
  • Multe cercetări au demonstrat că vinul, în special cel roșu, consumat moderat, dar regulat, poate reduce riscul bolilor de inimă.
  • Cea mai veche sticlă de vin din lume este într-un muzeu – datează din anul 325 e.n. și a fost găsită în Germania.
  • Nu toate vinurile devin mai bune o dată cu trecerea timpului. De altfel, majoritatea nu are potențial să se îmbunătățească. În mod normal, vinul ar trebui consumat în maximum doi ani.
  • În 2003, Richard Juhlin câștigă o competiție de recunoaștere a vinurilor, reușind să identifice 43 din 50 de tipuri. Persoana de pe locul doi a recunoscut doar 4.
  • China ocupă primul loc la consumul de vin (1,9 litri pentru fiecare locuitor);  câștigă însă datorită numărului populației, pentru că, în Vatican, consumul de vin rosu pe cap de locuitor este de 74 de litri anual.
  • Stabilirea procedurilor de utilizare a vinului aparțin călugărilor din Evul Mediu. Aceștia îl foloseau când apa nu mai era potabilă, licoarea fiind bună la distrugerea bacteriilor.
  • Există oameni cărora le este frică de vin. Această temere se numește oenofobie.
  • În Roma antică, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor, astfel că stropii conținutului ajungeau în paharul celuilalt. Se asigurau astfel că băutura nu a fost otrăvită. De aici tradiția de a ciocni paharele.
  • Consumul a doua pahare de vin echivalează cu privarea organismului de somn timp de 17 ore.
  • Un vin răcit este mai puțin dulce.
  • Cea mai mare colecție din lume de vin de calitate se află într-o pivniță din Mileștii Mici, Republica Moldova, unde sunt depozitate peste 1,5 milioane de sticle de vin.
  • În lume există aproximativ 10 000 de soiuri diferite de struguri de vin, dar cel mai cultivat este soiul Chardonnay.
  • Sticlele de vin cu dop din plută nu se depozitează niciodată vertical, ci orizontal, pentru a menține dopul umed, astfel încât să nu se usuce și să rămână aer în sticlă.
  • Femeilor din antichitate le era interzis să bea vin. Dacă erau prinse, soților le era permis sa divorțeze sau să le pedepsească.
  • Expresia latină in vino veritas îi este atribuită lui Alceu, un poet grec; aparent, în vremurile sale, cei care erau suspecți de diverse ilegalități erau forțați să bea cantități mari de vin puternic pentru a se obține adevărul de la ei.
  • Portugalia produce aproape 50% din dopurile de plută folosite pentru sigilarea sticlelor de vin.
  • Cu cât este mai vechi, vinul alb se închide la culoare, iar vinul roșu capătă o culoare mai deschisă.
  • Cuvântul „vin” este menționat în Biblie de 521 de ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri