Boris Johnson și Jeremy Hunt, rivali în competiția pentru următorul prim-ministru al Marii Britanii, s-au ciocnit rău marți într-o dezbatere TV în privința faptului cine ar putea fi cel mai de încredere în criza Brexit cu doar două săptămâni înainte ca unul dintre cei doi să fie încoronat, relatează Reuters.

Cu Johnson, văzut ca lider detașat în cursa pentru a o înlocui pe Theresa May, ambii au fost rugați în repetate rânduri să dovedească că vor scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie și ar proteja afacerile de așa-numitul Brexit fără acord. La mai mult de trei ani de când Marea Britanie a votat să părăsească blocul, Brexit domină cursa electorală, ambii candidați încercând să sublinieze slăbiciunile celuilalt.

Fostul primar din Londra, Johnson, a ridicat întrebări asupra angajamentului lui Hunt de a pleca în termenul limită de 31 octombrie, în timp ce ministrul de externe Hunt l-a criticat pe Johnson că se bazează pe ceea ce a spus că nu a fost decât optimismul pentru a câștiga o înțelegere. „Cred că este foarte, foarte important să nu avem în vedere nici o circumstanță în care să nu reușim să ieșim din UE pe 31 octombrie”, a declarat Johnson la o dezbatere pentru televiziunea ITV în fața unui public. Întrebat în repetate rânduri dacă va renunța la funcția de prim-ministru în cazul în care Marea Britanie nu ar reuși să plece până la termenul limită, Johnson a refuzat să răspundă direct, spunând: „Nu vreau să dau UE perspectiva de a-mi încuraja demisia prin refuzul de a fi de acord cu o înțelegere”. Acest răspuns  l-a determinat pe Hunt să-l acuze pe Johnson că evită răspunsurile directe și că se bazeze pe nimic mai mult decât optimism pentru a câștiga o nouă înțelegere din partea UE sau pentru a pleca fără o înțelegere care ar afecta afacerile din Marea Britanie. „Pentru că Boris nu răspunde niciodată la întrebări, nu avem absolut nici o idee despre ce va reprezenta activitatea sa de prim-ministru”, a spus Hunt.

Dezbaterea ITV a fost singura întâlnire între cei doi candidați. Membrii conservatori depun buletinele lor poștale pentru a numi noul lider al partidului lor și liderul țării, care va fi anunțat pe 23 iulie. Cu Hunt rămânând în sondaje, el a plecat în ofensivă, petrecând o mare parte din dezbaterile de o oră prin a-l acuza pe Johnson că nu răspunde niciodată la întrebări. Unii din echipa lui Johnson spun că avansul său este totuși de neatins și că ar fi în pericol numai dacă candidatul său comite o greșeală majoră, ceea ce, pe baza râsetelor și aplauzelor de la audiența studiată marți, el a evitat. Cu toate acestea, Johnson a declarat anul greșit când vorbea despre data referendumului Brexit. Mulți suporteri conservatori spun că cel mai important argument este cel care poate scoate Marea Britanie din UE la termenul limită, cu sau fără o înțelegere. Singurul lucru care a separat cei doi concurenți a fost refuzul lui Johnson de a exclude suspendarea parlamentului de a forța o înțelegere Brexit, în timp ce Hunt a spus că nu va recurge la o astfel de mișcare.

Chiar și atunci când au fost cerute ceea ce admiră cel mai mult în adversarul lor, nici unul nu a oferit prea multă laudă. Johnson a spus: „Am lucrat foarte bine cu Jeremy de mai mulți ani, admir foarte mult capacitatea lui de a-și schimba părerea”, o referire la sprijinul lui Hunt pentru campania Remain în referendumul Brexit din 2016. Hunt a răspuns cu sarcasm: „El are această mare abilitate – îi pui o întrebare, vă zâmbește în față și uitați care este întrebarea. Este o calitate strălucită pentru un politician, dar poate că nu pentru un prim-ministru”.

410 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here