Cine este Dominic Samuel Fritz

Dominic Samuel Fritz spune ca a venit in Romania in anul 2003, pe cand avea 19 ani. A avut intentia de a lucra, timp de un an, la o casa de copii din zona Freidorf din Timisoara.

„Tot ce stiam sa spun pe romaneste era ciao, ce mai faci? si te iubesc. Odata cu limba romana, am descoperit si Timisoara. Si m-am indragostit de acest oras, cuvant cu cuvant. Dupa un timp, am facut cunostinta si cu expresia ce sa faci? n-ai ce sa faci? si mi-am dat seama ca asta-i felul romanului de a-si spune oful. Un amestec intre frustrare si resemnare. (…) Timisoara ar putea deveni intr-adevar un laborator de idei pentru viitorul Europei si prin urmare pentru viitorul copiilor nostri. Putem fi fruncea, chiar si dincolo de granitele Romaniei. In loc sa ne mandrim ca suntem mica Viena, haideti sa aspiram la ziua in care alte orase vor spune ca ele sunt mica Timisoara. Timisoara trebuie sa ajunga in secolul 21, dar asta nu se poate cu o clasa politica blocata in secolul trecut. Timisoara are nevoie de aer proaspat”, povesteste Dominic Samuel Fritz intr-n film de promovare postat pe pagina sa de Facebok.

„Vreau sa devin primarul Timisoarei pentru ca imi pasa de acest oras. Impreuna vom reaprinde spiritul Timisoarei”, spune Dominic Samuel Fritz.

Devenit cunoscut in Timisoara in primul rand pentru implicarea in Timisoara Gospel Project, Dominic spune ca are o experienta de peste zece ani in cooperare internationala, diplomatie si administratie publica si ca a studiat stiinte politice si administrative in Germania, Franta si Anglia.

A studiat Stiintele Politice si Administrative la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franta) si la Universitatea din York (Anglia). “Lucrarea mea de licenta a fost despre politicile sociale din Romania. Lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administratiei publice in tari iesite din razboi”, a explicat germanul pentru Adevarul.

Intre 2013 si 2015 a fost consilier personal al fostului presedinte german Horst Kohler, iar din 2016 a lucrat ca functionar la Administratia Prezidentiala a Germaniei, fiind sef de cabinet al presedintelui Kohler. “Din 2016, sunt seful de cabinet al fostului presedinte Kohler, rol in care sunt responsabil pentru planificarea strategica a activitatilor fostului presedinte, conducerea echipei sale, comunicare politica si colaborarea cu diverse institutii nationale si internationale”.

In perioada 2009-2019, a fost membru al Partidului Verzilor (partid de centru, ecologist) din Germania. Intre 2011-2012 a fost ales in biroul local Frankfurt am Main, unde, printre altele, a co-organizat campania pentru alegerile locale.

“Am devenit politician fara sa-mi dau seama: fiind al treilea copil intr-o familie cu opt frati, copilaria mea a fost o negociere constanta intre nevoile personale ale fiecaruia si obiectivele micii comunitati din care faceam parte – familia mea. Am invatat sa spun ceea ce cred, sa caut aliati pentru ideile mele si sa respect – cam greu, ce-i drept, faptul ca nu totul merge dupa capul meu. Am crescut la sat – un sat mic aflat la sud de Padurea Neagra din Germania. Acolo am invatat sa iubesc natura si traditia, dar mi s-a si facut pofta sa vad lumea. Am plecat la 16 ani de acasa cu o bursa oferita de Parlamentul Germaniei. Am trait un an in Statele Unite, tara in care m-am simtit pentru prima oara european”, a povestit Dominic pe site-ul sau.

In februarie 2017 s-a alaturat protestelor din Piata Operei din Timisoara pentru apararea justitiei si statului de drept, iar la Berlin a devenit membru fondator al initiativei Diaspora Civica Berlin. Ce spune legea despre candidatura Dominic vorbeste perfect limba romana.

Conform art 5 al Legii 115 din 19 mai 2015, pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania au dreptul de a alege si de a fi alesi in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, cu indeplinirea prevederilor prezentei legi. De asemenea, cetatenii Uniunii Europene au dreptul de a fi alesi in functia de primar, consilier local si consilier judetean.

“M-am indragostit de multiculturalitatea nepretentioasa a Timisoarei. M-am simtit european – nu pentru ca eram altfel, asa cum a fost cazul cand am trait in SUA, ci pentru ca ma simteam acasa. Un neamt in Banat, simplu! Timisoara este singurul oras din lume unde simt ca nu sunt trecator, ci care ma face sa ma simt cu adevarat parte a unei comunitati – a unei comunitati creative, primitoare si pline de viata”, afirma Dominic.

La alegerile europarlamentare, USR PLUS a obtinut 40,58 la suta din voturi la Timisoara, PNL – 23,26 la suta, iar PSD – 11,40 la suta.