Caută
Close this search box.

Etnicul român, Octavian Ursu, primarul ales al oraşului Görlitz, ţinta unor ameninţări virtuale

În ultima vreme s-a observat o creştere alarmantă a discursului urii pe internet, cît şi înmulţirea ameninţărilor împotriva unor persoane publice. Serviciul de Informaţii Interne din Germania vorbeşte chiar despre extinderea infracţionalităţii virtuale, motivată politic. Victimă a unor astfel de ameninţări a devenit acum şi primarul ales al oraşului est-german, Görlitz, etnicul român, Octavian Ursu.

După asasinarea preşedintelui guvernamental din Kassel, Walter Lübcke, presa germană s-a ocupat pe larg de fenomenul mesajelor de ură, difuzate pe internet. În acest context s-a arătat că înaintea asasinării lui Lübcke, acesta devenise ţinta unor atacuri răspîndite prin intermediul reţelelor de socializare. Lübcke, împuşcat la începutul lunii iunie de către un extremist de dreapta, a intrat în vizorul unor cercurilor radical-xenofobe, după ce, în 2015, s-a pronunţat pentru o politică umană în ceea ce priveşte atitudinea faţă de refugiaţi.

În vizorul grupurilor de dreapta se află şi numeroşi politicieni care nu sînt etnici germani. Unul dintre aceştia este şi creştin-democratul Octavian Ursu, primarul ales al oraşului Görlitz, situat în landul est-german Saxonia.

La al doilea tur al scrutinului pentru funcţia de primar, s-a aflat alături de Ursu, născut în 1967 la Bucureşti, candidatul partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). În jurul lui Ursu s-a format un front al celorlalte partide democratice, cu scopul de a împiedica victoria naţionaliştilor-autoritari, eurosceptici, xenofobi şi anti-musulmani. Faptul că un etnic român a cîştigat luna trecută scaunul de primar (cu 55,2 %) a declanşat o serie de comentarii cu iz xenofob din partea partizanilor care s-au autoproclamat în salvatori ai Apusului creştin care luptă pentru state naţionale etnic omogene şi o aşa-zisă Europa a patriilor.

Investigînd proliferarea limbajului urii de pe internet, postul est-german de radioteleviziune, MDR, a colectat mai multe postări de pe Facebook în care era vizat Octavian Ursu, care trăieşte de aproape 30 de ani în Germania.

Serviciul de Siguranţă a Statului (Staatsschutz) a deschis o acţiune de urmărire împotriva a trei suspecţi din landurile răsăritene, Saxonia şi Brandenburg. Unul dintre cei care au lansat atacuri contra lui Ursu a fost identificat de jurnaliştii de la postul de radio-tv MDR. Este vorba despre Michael Neuner care a postat pe Facebook o ameninţare indirectă: „Accidente pot avea loc foarte repede… sînt sutimile care sînt decisive. Şi, totuşi, ele sînt inevitabile”.

Această postare, formulată într-un stil criptic-stîngaci, a fost percepută şi de către jurnalişti şi de către Ursu ca o ameninţare. Autorul, confruntat cu textul său a declarat jurnaliştilor că mesjul său nu era unul de ameninţare. El doar ar fi vrut să avertizeze faţă de postări cu un conţinut neadecvat care pot stîrni reacţii violente ale unor persoane.

Între timp, Michael Neuner şi-a şters contul de pe Facebook. În timpul investigaţiilor, jurnaliştii, însă, au mai salvat şi alte postări ale lui Neuner. O postare mai veche a acestuia conţinea o ameninţare la adresa copiilor unui judecător din Cottbus. Judecătorul a devenit ţinta unor extremişti, după ce a dispus eliberarea din arest a unui refugiat sirian, suspectat de comiterea unei crime.

Ministerul de Interne a avertizat faţă de creşterea infracţiunilor motivate politic, inclusiv a celor din spaţiul virtual. Anul trecut au fost înregistrate 1.130 de astfel de postări, redactate de extremişti de dreapta. Din raportul anual al Serviciului de Informaţii Interne rezultă că în Germania acţionează 24.000 de extremişti de dreapta. Fiecare a doua persoană din această categorie este considerată drept violentă şi susceptibilă de a comite acţiuni teroriste.

Întrebat ce părere are despre ameninţarea postată împotriva sa, Octavian Ursu a spus că nu-şi poate imagina ce au oamenii de acest fel „în capetele lor. Ei nici nu mă cunosc. Şi nu se ştie cine se ascunde în spatele lor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri