Caută
Close this search box.

Florin Iordache îi acuză pe autorii raportului GRECO pe Justiţie: Evaluările se fac în mod partizan

Florin Iordache

Florin Iordache îi acuză pe experții GRECO de partizanat în întocmirea raportului publicat marți pe tema Justiției din România.

”Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce privește sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiție”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților, fost ministru al Justiției.

”1.Experții GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci și pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și ale Curții Constituționale, decizii ce dovedesc existența unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenței justiției. În aceste condiții, analiza GRECO este una evident eronată.

2. GRECO își exprimă îngrijorarea față de independența procurorilor, dar nu spune un cuvânt despre cea a judecătorilor, deși au apărut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făceau dosare judecătorilor pentru a-i intimida și a-i da exemplu.

3. GRECO este de părere că sistemul actual de răspundere materială a magistraților poate avea efect de intimidare a independenței lor, dar nu are nici o preocupare legată de faptul că există judecători care au răspuns PENAL pentru hotărârile pronunțate.

Într-o hotărare recentă Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că judecători ai ÎCCJ au fost trimiși în judecată și suspendați din funcție pentru hotărârile pronunțate, fapt ce a adus atingere gravă independenței acestora.

4. GRECO își exprimă preocupare față de procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situația fostului procuror general înlăturat printr-un dosar în care ÎCCJ a decis că fapta nu există.

În concluzie, GRECO nu manifestă nici un interes față de statutul și poziția judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiția.

În aceste condiții, preluând exemplul experților GRECO, îmi exprim regretul că aceștia au ratat sansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiția din România”, acuză Florin Iordache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri