Caută
Close this search box.

FMI a decis alocarea a 46,5 milioane de dolari Republicii Moldova

Fondul Monetar Internațional va aloca peste 46 mln de dolari R.Moldova. Anunțul a fost făcut, miercuri, la Chișinău. Astfel, autoritățile moldovene au încheiat negocierile purtate cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan, în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului economic susținut de FMI. 

Banii oferiți de FMI sunt destinați pentru o serie de măsuri în vederea creșterii economiei și a nivelului de viață al cetățenilor R.Moldova, anunță autoritățile de la Chișinău. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru menținerea ritmului de implementare a reformelor, protejarea cheltuielilor prioritare pentru reducerea sărăciei și investiții publice, precum și întreprinderea unor măsuri decisive pentru combaterea corupției. Totodată, a fost aprobată extinderea programului cu FMI până în luna martie 2020.

Șefa Cabinetului de miniștri, Maia Sandu a ținut să reamintească faptul că programul FMI a fost suspendat anterior ”din cauza deciziilor nepotrivite ale Guvernului precedent, în special cele care țin de amnistia fiscală, dar și altele, care au dezechilibrat bugetul Republicii Moldova”.

”Am convenit decizii și măsuri concrete care ar reechilibra bugetul și care ar permite ca toate cheltuielile importante ce țin de achitarea salariilor, cheltuieli în special pentru păturile social vulnerabile să poată fi achitate, să existe suficiente venituri și, evident, cea mai importantă este posibilitatea noastră de a obține granturi, finanțare externă din partea UE în valoare de 1,368 miliarde de lei. Aceștia sunt banii pe care noi îi aducem în bugetul Republicii Moldova datorită faptului că suntem o echipă responsabilă, care a reușit să câștige încrederea finanțatorilor externi”, a precizat prim-ministrul Maia Sandu.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de aproape 180 de milioane de dolari, dintre care circa 112 milioane dolari au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani.

Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 2,1 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

Ultima misiune de lucru a FMI la Chișinău a avut loc în perioada 25-29 martie 2019, când a „actualizat informația privind evoluțiile economice recente și a discutat politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri