Consilierul premierului pe probleme de energie, Florin Ciocănelea, a transmis o invitație pentru negocieri privind modificarea Legii petrolului doar către președintele ROPEPCA (Asociația Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră), Saniya Melnicenco, reprezentanta companiei Nis Petrol, deținută de Gazprom.

Celelalte structuri asociative din industrie nu au primit invitații, nici Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), din care face parte Romgaz – cel mai mare producător de gaze, nici Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), din care fac parte ExxonMobil și Black Sea Oil & Gas.

Legea petrolului este o lege-cheie pentru industria extractivă din România, și nu e clar ce modificări intenționează să facă guvernul.

O măsură luată de Guvernul Dăncilă în decembrie 2018, prin OUG 114, a fost benefică pentru Gazprom. Cei mai mari producători de gaz din România, Romgaz și Petrom, au fost obligați de OUG 114 și de un ordin al ANRE (arbitrul pieței energetice) să importe cantități uriașe de gaz pentru centralele electrice proprii de la Iernut și Brazi.

În paralel, Romgaz și Petrom erau obligate să vândă gazele naturale din producția proprie către 81 de firme alese pe sprânceană, printre care combinatele falimentare ale lui Ioan Niculae.

Florin Ciocănelea a făcut următoarele precizări: ”Discuțiile nu s-au purtat cu un reprezentant al Gazprom, ci cu reprezentanții ROPEPCA, asociație care reprezintă 13 companii din domeniul petrolier.

Discuțiile au început acum peste un an, iar la discuțiile anterioare au fost invitați si FPGG și ARCOMN. După aceste întâlniri comune, am considerat că e bine să discutăm cu fiecare asociație în parte, după care să avem o discuție comună cu toți reprezentanții.

La discuțiile de azi au participat si reprezentanții ANRM, și ai OMV Petrom, ca membru ROPEPCA, plus toată conducerea ROPEPCA.

ROPEPCA a remis următoarele precizări:

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) face următoarele precizări:

Considerăm că titlul este fals și tendențios, în vreme ce conținutul articolului are mai multe informații eronate.

Invitația la intalnirea de clarificare a unor prevederi aplicabile industriei petroliere cu reprezentanții Guvernului a fost adresată Asociației ROPEPCA, ce reprezintă interesele a 13 producători locali de petrol și gaze onshore din România.

ROPEPCA a participat la intalnire prin Presedinte, Saniya Melnicenco, prin Administratorul Executiv, consultantii juridici ai Asociatiei, precum si prin reprezentantii unuia dintre membrii ROPEPCA, respectiv OMV Petrom.

Din partea Guvernului, au luat parte reprezentanti ai SGG si ai ANRM. Consilierul de stat Florin Ciocănelea nu a participat la întâlnire.

Menționăm că astfel de consultări cu fiecare dintre structurile asociative sunt firești pe parcursul procesului de îmbunătățire a cadrului legislativ privind orice sector al economiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 9 =