Caută
Close this search box.

Grupul Wagner sunt noi criminali mercenari ai Moscovei

mercenari wagner

Reîntoarcerea Rusiei în poziția de actor important pe scena globală se sprijină pe instrumentele diplomatice, informatice, economice și de securitate care ajută Kremlinul să se propulseze peste capacitățile sale reale, scrie Carnegie Endowment for International Peace într-o analiză.

Potrivit sursei citate, unul dintre cele cele mai noi instrumente care compun trusa Moscovei este Grupul Wagner – o bandă de mercenari care acționează din umbră, loiali Kremlinului și controlați de Yevgeniy Prigozhin, un membru al cercului restrâns al președintelui Vladimir Putin.

Presa de investigație din Rusia și din Occident a urmărit operațiunile grupului, din Ucraina și Siria, până în Sudan și Republica Central Africană, iar acum, posibil, din Libia și Venezuela. Dar, în ciuda atenției speciale pe care Occidentul a acordat-o grupului, capacitatea sa de a înțelege rolul și capacitatea grupului Wagner este încă incompletă.

Aceasta, în parte, se datorează campaniei de dezinformare dusă de Rusia și eforturilor Moscovei de a nega responsabilitatea pentru operațiunile grupului. La aceasta, se adaugă percepția falsă că Wagner este o companie militară privată, ca Academi (fosta Blackwater) sau DynCorp International.

O analiză detaliată a grupului – incluzând originile sale, legăturile cu Regimul Putin sau capacitățile sale – este esențială pentru oamenii politici occidentali, dacă vor să înțeleagă forța grupului și amenințarea pe care o reprezintă.

Grupul Wagner nu deschide căi noi Kremlinului în războiul pe care îl poartă, precum nu îl ajută nici să-și crească influența, dar existența sa este emblematică pentru cât de asertivă a devenit Rusia.

Wagner este un vehicul pe care Kremlinul îl folosește pentru a recruta, antrena și angaja mercenari, atât pentru a lupta în războaie, cât și pentru a asigura securitatea regimurilor prietene.

Sursele occidentale și rusești numesc grupul o armată privată, dar această informație nu este corectă. Nu este o enitate comercială în adevăratul sens al cuvântului, care operează pe o piață globală. Wagner nu este o companie înregistrată legal în Rusia.

Wagner operează în afara pieței de la începuturile sale, fiind o creație a armatei rusești, construită pentru a servi interesele regimului Putin. Pentru prima dată, Rusia a lansat grupul Wagner în Ucraina, când Kremlinul a trebuit să lupte sub acoperire, să ascundă publicului rusesc daunele de război și să se sustragă repercusiunilor internaționale, după ce Moscova a violat suveranitatea națională a unui stat vecin.

Folosirea mercenarilor sau a proxiurilor este o tactică adânc înrădăcinată în istoria Rusiei, cel mai notabil în timpul Războiului Rece. Prin folosirea așa-zișilor voluntari sau a grupurilor de gherilă în Ucraina, Moscova a redus nominal numărul personalului militar activ. Recrutările pentru grupul Wagner au început în 2014, iar Kremlinul a transferat costurile financiar și eforturile de organizare unor actori privați și de stat.

Cu sprijinul probabil al serviciilor militare rusești de intelligence, grupul Wagner a augmentat numărul așa-numiților „omuleți verzi”, trupele fără niciun însemn oficial care au parazitat Crimeea în 2014.

Unitatea militară care a precedat grupul Wagner a fost condusă de Dmitry Utkin, un veteran retras din trupele de operații speciale ale GRU. Oficialii militari ruși au dezbătut mult timp dacă armatele private de tip occidental pot fi imitate în Rusia. Reflexul Moscovei este de a copia instrumentele și tacticile pe care crede că Occidentul le folosește împotriva sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri