Caută
Close this search box.

În județul Ialomița, vor fi acordate despăgubiri pentru pesta porcină

Şase focare de pestă porcină au fost confirmat în judeţul Ialomiţa, după ce autorităţile sanitar-veterinare au lichidat toate cele 132 de focare. În prezent, conform ANSVSA, există şi 155 de cazuri la mistreţi.

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 416 focare (dintre care un focar într-o exploataţie de tip A). În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 372.325 de porci afectaţi de boală şi există 1.660 de cazuri la mistreţi.

Până pe 24 iulie au fost despăgubiţi 8.778 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 252.287.710 de lei. În judeţul Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 2.395 de exploataţii dintr-un total de 2.506 de exploataţii în valoare de 6.546.000 de lei.

La aproximativ 2 luni de la stingerea tuturor focarelor de boală, în judeţul Ialomiţa, pesta porcină a atacat din nou.

Autorităţile au confirmat prezenţa virusului într-o gospodărie din localitatea Gimbăşani. De aici a pornit totul, iar boala s-a împrăştiat rapid în mai multe localităţi. Proprietarul porcilor bolnavi a fost amendat pentru nerespectarea măsurilor de biosecuritate şi nu va fi despăgubit de Guvern.

Boala, confirmată la Gimbăşani   Conform DSVSA Ialomiţa, în data de 19 iulie pe raza localităţii Gimbăşani a fost confirmat un focar de pestă porcină africană, într-o exploataţie nonprofesională, primul după lichidarea bolii în judeţul Ialomiţa. „Precizăm că până la data actuală au fost stinse un număr de 132 focare de boală, declarate în exploataţii nonprofesionale, focarul din Gimbăşani fiind singurul focar activ.

În ceea ce priveşte apariţia focarului şi posibila origine a bolii menţionăm că, deşi primele semne de boală au fost observate de proprietar în data de 14.07.2019, acesta nu a notificat medicul veterinar decât în data de 17.07.2019, data la care în exploataţie a murit o porcină. Mai mult decât atât proprietarul a efectuat, cu persoane neautorizate, tratament medicamentos animalelor afectate.

Din ancheta epidemiologică se desprinde concluzia că sursa de boală o reprezintă circulaţia cu mijloace agricole în zone afectate de boală, fără a se efectua dezinfecţia mijlocului agricol la ieşirea din tarla şi aducerea de furaje din zone contaminate, utilizate ulterior în hrana animalelor, potrivit Adevărul.

Având în vedere încălcarea de către proprietar a prevederilor legale în ceea ce priveşte notificarea apariţiei semnelor de boală la animale, acesta a fost sancţionat cu amendă în valoare de 5000 lei, conform prevederilor H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, nemaiputând beneficia astfel de despăgubirile prevăzute de legislaţia în vigoare”, a precizat într-un comunicat DSVSA Ialomiţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri