Caută
Close this search box.

Încă o demisie răsunătoare din administrația Trump! Secretarul american de informații, Dan Coats, pleacă din funcție

Șeful departamentului de informații al SUA, Dan Coats, va părăsi mandatul luna viitoare, a anunțat duminică Donald Trump, după un mandat în care era în mod regulat în conflict cu președintele, relatează AFP.

Plecarea lui Coats, care totuși a căutat să evite confruntările directe cu Trump în timpul mandatului său în funcția de Director al Inteligenței Naționale, este cea mai recentă ieșire de profil din administrația bântuită a președintelui.

Trump a declarat că Coats va pleca pe 15 august, declarând că intenționează să îl înlocuiască cu John Ratcliffe, care este încadrat la Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților din SUA pentru justiție și securitate națională. „Un fost avocat american, John va conduce și va inspira măreția pentru țara pe care o iubește”, a scris Trump, de asemenea, mulțumindu-i lui Coats „pentru serviciul său excelent pentru țara noastră”. Dacă nominalizarea lui Ratcliffe este aprobată, Trump va primi un șef de informații care este mai sincron cu opiniile lui. În Congres, acesta a fost un apărător ferm al lui Trump și a criticat doi dintre inamicii președintelui, fostul șef al FBI, James Comey, și consilierul special Robert Mueller. Ratcliffe a mai spus că „nu a văzut nici o dovadă” că amestecul Rusiei a ajutat la aducerea lui Trump în funcție, a susținut afirmația președintelui potrivit căreia supravegherea aprobată de instanță a campaniei sale a ajuns la spionaj și i-a susținut politica agresivă asupra Iranului.

Alegerea lui Ratcliffe a fost salutată de diferiți republicani – inclusiv liderul Minorității de Casație, Kevin McCarthy, care a scris pe Twitter că el „va aduce putere și responsabilitate în noul său rol” – dar a atras critici din alte părți. „Directorul nostru al Inteligenței Naționale ar trebui să fie mai presus de politica partizană, să vorbească adevărul la putere și să se opună abuzurilor de autoritate ale lui Trump. John Ratcliffe nu se potrivește cu acest proiect”, a declarat pe Twitter democrata Elizabeth Warren.

Coats nu s-a înțeles bine cu Trump în privința unor serii de probleme în timp ce servește ca oficial care supraveghează și coordonează CIA, NSA și alte organisme de spionaj din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri