Caută
Close this search box.

Incident chiar la granița României, în Marea Neagră. Ucraina a sechestrat un petrolier rus

Ucraina Petrolier rus

Incident maritim în Marea Neagră. Ucraina a sechestrat un petroiler rus în portul Izmail, aflat la 20 de kilometri de România.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de Agerpres, la bordul navei reţinute de Ucraina se afla un echipaj compus din aproximativ 15 persoane.

Ucraina a eliberat echipajul petrolierului, dar nava rămâne în continuare în custodia autorităţilor ucrainene, informează agenţia de presă RIA Novosti, citând Ambasada Federaţiei Ruse de la Kiev, potrivit Reuters.

Întregul echipaj este într-o stare satisfăcătoare, informează agenţia de presă menţionată, citând o sursă bine informată.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) şi Parchetul militar ucrainean au identificat şi reţinut joi un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare în incidentul naval din noiembrie 2018 în Marea Neagră, când gărzile de coastă ruse au deschis focul şi au sechestrat trei nave militare ucrainene cu tot cu echipaje (24 de marinari), amplasând un petrolier rus chiar în faţa strâmtorii Kerci pentru a împiedica accesul vaselor ucrainene.

Motivul sechestrării navelor ucrainene a fost, potrivit Moscovei, presupusa încălcare a apelor sale teritoriale.

Rusia ameninţă cu represalii

SBU a anunţat că a reţinut petrolierul Nika Spirit, care se numea până recent Neyma. Potrivit serviciului de securitate ucrainean, petrolierul Neyma a participat la blocarea celor trei nave ale marinei ucrainene, barându-le calea la intrarea în strâmtoarea Kerci, după care acestea au fost sechestrate de gărzile de coastă ruse.

Imediat a venit o reacție din partea Rusiei, care amenință cu represalii.

„Studiem detaliile a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsurile corecte”, a anunțat Ministerul rus de Externe.

Dacă au fost luați ostatici ruși, atunci vom considera incidentul drept o încălcare a legislației internaționale, iar consecințele vor fi prezentate rapid”, a transmis Ministerul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri