Caută
Close this search box.

Ion Caramitru, după discuțiile cu Viorica Dăncilă: Cerem demiterea ministrului Culturii

După discuțiile purtate marți cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, Ion Caramitru, managerul Teatrului Național București, a cerut demiterea minstrului Culturii, Daniel Breaz.

Foto: Florin Ghioca/TNB

„Am fost puşi în situaţia de a primi un buget neîndestulător şi în situaţia de a nu mai putea plăti diferite cheltuieli care sunt inerente, şi în cazul Teatrului Naţional de a pune pe liber 54 de angajaţi. I-am spus doamnei prim-ministru pe repede-nainte, pentru că dânsa avea o întâlnire importantă şi ne-a promis, fiind de faţă şi ministrul Eugen Teodorovici, că săptămâna viitoare, după ce va face analiza lucrurilor pe care noi le-am prezentat, ne va chema din nou să spună ce soluţii a găsit. În ceea ce mă priveşte, am cerut demisia domnului ministru Breaz, pentru modul inoportun de preocupare faţă de instituţiile noastre şi de modul de expunere publică a frustrărilor domniei sale”, a declarat, marţi, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, citat de Mediafax.

Caramitru mai susţine că s-a simţit ameninţat public atunci când ministrul Culturii, Daniel Breaz, a declarat că va trimite un control la TNB.

„A fost suficient ca să deschid gura ca să cer explicaţii pentru lipsa de buget, ca să fiu ameninţat cu Corpul de Control al ministrului. Aşa ceva este inadmisibil. Toată presa este plină de faptul că Ion Caramitru va fi anchetat de Corpul de Control, ca şi când până acum nu am fost anchetat în fiecare an de Curtea de Conturi (…) Este ca şi cum trimite Inchiziţia, să verifice anumite nereguli de ordin religios. Seamănă cu ce se întâmpla înainte de 1989, când la sesizarea unui grup de tovarăşi se făcea un control la instituţia respectivă şi se găsea tovarăşul director a fi vinovat de ceva”, susţine Caramitru.

Din delegația cu care a avut discuții premierul au făcut parte: Ion Caramitru – Manager General al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, Andrei Dimitriu – Director General al Filarmonicii ”George Enescu”, Bianca Ionescu – Manager al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Călin Dan – Manager General al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Această întâlnire are loc în urma apelului lansat de mai multe instituții de cultură din România, în urma reducerii bugetelor, fapt ce a dus la blocarea parțială a activității acestora, dar și la concedierea unor colaboratori. Numai în cazul Teatrului Național din București, bugetul a fost scăzut cu două milioane de lei la capitolul ”Bunuri si servicii”, suma capitolului bugetar ”Venituri proprii” fiind mărită cu aproximativ un milion de lei.

Întâlnirea de la Palatul Victoria are loc după ce o delegație numeroasă de directori din instituții de cultură le-a avut, pe 19 iunie, cu Ministrul Culturii, Daniel Breaz, dialog care nu a dus la nicio concluzie, precizează un comunicat TNB transmis publicației MagnaNews.

În cursul zilei de miercuri, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de cultură din toată țara au fost invitați la o audiere cu membrii Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Duminică după-amiază, câteva sute de persoane, angajați ai mai multor instituții de cultură, dar și artiști independenți, s-au adunat într-un miting de protest în fața Guvernului României, solicitând deblocarea posturilor și revenirea la bugete care să permită buna funcționare a instituțiilor.

Ion Caramitru, Managerul General al Teatrului Național din București își exprimă speranța unei bune întâlniri cu reprezentanții Guvernului, pentru deblocarea situației fără precedent cu care se confruntă în acest moment atât cel mai important teatru din România, dar și celelalte instituții din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Un răspuns

  1. Mars javra legionara !!!
    Esti un nimeni in drum, dementule !!!
    Te-ai ticnit de cind jucai roluri comuniste in toate filmele in care erai distribuit !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri