Caută
Close this search box.

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi, propus oficial pentru conducerea Parchetului Financiar din Franţa

Jean-François Bohnert

Procurorul Jean-François Bohnert a fost desemnat de ministrul francez al Justiţiei, Nicole Belloubet, pentru a conduce Parchetul Naţional Financiar (PNF) din Franţa.

„Jean-François Bohnert este propus pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar (PNF)”, a transmis marţi după-amiază, prin Twitter, Youssef Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Justiţiei.

Jean-Francois Bohnert a fost recomandat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de şef al Parchetului Naţional Financiar.

În urmă cu câteva zile, Jean-Francois Bohnert anunţa că rămânea candidat pentru postul de procuror-şef al Uniunii Europene, din raţiuni procedurale.

Oficiali francezi au declarat sub protecţia anonimatului pentru site-ul de ştiri Politico.eu că Administraţia de la Paris intenţionează să o susţină pe Laura Codruţa-Kovesi pentru postul de procuror-şef al UE, argumentând că decizia ar contribui la deblocarea procedurilor la Bruxelles şi ar avansa pregătirile pentru începerea funcţionării Oficiului Parchetului European (EPPO), care ar urma să devină operaţional înainte de sfârşitul anului 2020. Însă, la nivel oficial, Franţa nu a trimis încă nicio notificare oficială Consiliului UE privind eventuala schimbare a poziţiei.

Jean-François Bohnert a explicat pentru Politico.eu că nu s-a retras din cursă din raţiuni procedurale. „În momentul de faţă, sunt în aceeaşi poziţie (ca Laura Kövesi)”, a declarat el acum câteva zile, referindu-se la faptul că nu ar mai fi susţinut de Paris, la fel cum nu nici Kovesi nu este susţinută de Guvernul României. Ambii candidaţi „nu sunt susţinuţi de propriile ţări, dar din motive diferite”, a notat Bohnert, precizând că rămâne în cursă din raţiuni procedurale. „Comisia de selecţie are opinia că toţi cei trei candidaţi trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecţie trebuie reluată de la început. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a spus Bohnert. Al treilea candidat este Andrés Ritter, din Germania.

Preşedinţie: Emmanuel Macron i-a promis lui Klaus Iohannis că o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a promis lui Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică desfăşurată recent, că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert de la conducerea Parchetului european şi o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru această funcţie, a anunţat Administraţia prezidenţială.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcţia de procuror-şef european. În virtutea bunei colaborări şi a bunei înţelegeri între cei doi şefi de stat, Preşedintele Emmanuel Macron i-a transmis Preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe doamna Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European”, a transmis Administraţia prezidenţială din România.

Preşedinţia Franţei nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri