Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis, în vizor. Mediul politic este scindat în privinţa poziţiei faţă de decizia CCR pe amnistie şi graţiere

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a intrat în colimatorul clasei politice. Spectrul politic este împărţit în privinţa felului cum priveşte decizia CCR privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru faptele de corupţie.

Judecătorii Curţii Constituţionale au avut în dezbatere proiectele legislative de modificare a Constituţiei României şi au declarat că prevederile privind interzicerea amnistiei şi graţierii persoanelor care au comis fapte de corupţie încalcă limitele de revizuire a Legii fundamentale.

CCR respinge astfel iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei, propuneri rezultate în urma validării referendumului pe justiţie din 26 mai.

Codrin Ştefănescu a afirmat că judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu unanimitatea de voturi că ceea ce a propus preşedintele Klaus Iohannis la referendum este necostituţional, „o bazaconie” cu care au fost duşi de nas oamenii.

„Să recapitulăm : CCR a decis în unanimitate că ceea ce a propus Klaus la referendum este neconstituţional! Adică o bazaconie! Împotriva Constituţiei României! Ilegal! Deci o altă poveste prin care mulţi oameni au fost duşi de nas…”, a scris Codrin Ştefănescu, joi, pe Facebook.

Magistraţii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.

Dan Barna: Judecătorii CCR au dovedit încă o dată că sunt vârful de lance al penalilor

Preşedintele USR Dan Barna a afirmat că magistraţii CCR au dovedit prin decizia de a respinse proiectele PNL-USR şi PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei, că sunt „vârful de lance al penalilor din politica românească”.

„Decizia CCR de astăzi (joi – n.r.) vine în flagrantă contradicţie cu voinţa românilor, aşa cum a fost ea exprimată la referendumul din 26 mai. USR va lupta în continuare, la nivel parlamentar, atât pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai, cât şi pentru adoptarea iniţiativei civice Fără Penali în Funcţii Publice, care a strâns semnăturile a peste un milion de români, şi care a fost deja declarată constituţională”, a transmis USR.

Liderul USR Dan Barna a spus că decizia CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români la referendumul din 26 mai.

„Actualii judecători ai Curţii Constituţionale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portiţa de a-şi acorda amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Aşteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituţia astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai şi să scriem explicit interdicţia de amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români şi arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcţionarea statului de drept şi a democraţiei, o reformare a CCR şi o depolitizare a acestei instituţii”, a declarat Dan Barna, potrivit sursei citate.

Norica Nicolai, atac la adresa preşedintelui: Klaus Iohannis e capabil să sacrifice orice, inclusiv Constituţia

„Prin decizia CCR de azi cu privire la prima întrebare de la referendum se confirmă că preşedintele Iohannis este un adevărat pericol pentru democraţie, Constituţie şi statul de drept în România ! Klaus Werner Iohannis este capabil să sacrifice orice, inclusiv Constituţia României, buna credinţă a cetăţenilor şi banul public pentru a mai obţine un nou mandat la Cotroceni. Nu contează că e vorba despre legea fundamentală a României, nu contează despre ce e vorba. Scopul lui e unul cât se poate de clar: încă un mandat! Căci ce a propus dl Iohannis prin referendum? Să fie încălcată Constituţia ţării, lucru pe care îl spun azi în unanimitate 8 judecători ai Curţii Constituţionale, care au fost prezenţi la sedinţă, inclusiv unul numit de el – Livia Stanciu. Oare să nu îi fi spus preşedintelui prietena sa Livia Stanciu că propune un referendum cu o întrebare ce nu poate fi transpusă în Constituţie?”, a scris Norica Nicolai, joi, pe Facebook.

Ea a adăugat că cei peste şase milioane de români care au votat la referendum nu au nicio vină că au fost manipulaţi de Klaus Iohannis.

„Pentru a obţine avantaje electorale, dl Iohannis a ales să manipuleze poporul cu un referendum ce nu poate fi transpus în Constituţie. De ce? Pentru că s-ar încălca drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Dar lui Iohannis nu îi pasă. Pentru el ceea ce contează sunt alegerile din acest an! Cei 6 milioane de români care s-au dus după manipularea dlui Iohannis nu au niciun fel de vină. Nu este vina lor că un preşedinte şi nişte partide de opoziţie i-au manipulat şi i-au amăgit cu un referendum ce nu poate să se regăsească în modificarea Constituţiei”, a completat Nicolai.

Preşedintele Consiliului Naţional al ALDE a mai acuzat că Iohannis a aruncat în derizoriu o instituţie fundamentală cum este cea a referendumului, cerându-i demisia şefului statului.

Raluca Turcan: Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan cataloghează drept „ciudată” decizia CCR prin care a respins iniţiativele legislative ale Opoziţiei şi PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei, precizând că pare să fie o hotărâre în favoarea infractorilor.

„Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor. Asemenea celei precedente, prin care, la cererea lui Florin Iordache, marii infractori au avut câştig de cauză. PNL nu renunţă să transpună votul la referendum în LEGE. 6,5 milioane de voturi NU pot fi ignorate. Aşteptăm motivarea CCR şi redepunem la Parlament proiectul fără aspectele criticate de CCR”, a scris Raluca Turcan, joi, pe Facebook.

Liderul deputaţilor PNL a adăugat că este necesară o dezbatere în societatea românească în vederea reorganizării şi funcţionării Curţii Constituţionale.

„Şi, nu în ultimul rând, cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă în societate pe reorganizarea funcţionării CCR: depolitizarea CCR, modificarea componenţei acesteia, a procedurii de numire a judecătorilor şi a felului în care se iau deciziile. CCR trebuie sa fie o instituţie aptă să-şi îndeplinească rolul său constituţional în favoarea tuturor românilor”, a conchis Turcan.

Marian Cucşa: Ce va fi cu zecile de milioane euro folosite la referendum? Le va da Iohannis din banii de meditaţii?

„Mă uit la reacţiile reprezentanţilor PNL şi USR din ultimele ore după decizia CCR de astăzi. Sunt uluit! Prima dată mă gândisem la populism, dar nu, nu e doar populism. Oamenii aştia încearcă o manipulare gravă, cu ţintă pe CCR. Sper doar că i-a luat gura pe dinainte şi nu cred nici ei ce zic. Cum poţi să susţii după o decizie luată cu unanimitate de CCR (unanimitate, adică de toţi judecătorii constituţionali prezenţi la şedinţă, inclusiv de Livia Stanciu, numită de Klaus Iohannis) cum să mai creadă cineva că CCR e politizată?”, a scris Marian Cucşa, joi, pe Facebook.

Deputatul ALDE precizat că preşedintele Klaus Iohannis a reuşit să atragă şi Parlamentul în „aventura” sa de încălcare a Constituţiei, Legislativul fiind nevoit să se implice în transpunerea dorinţelor şefului statului.

„Chiar vreţi să ne faceţi să credem că în ţara asta doar Iohannis are dreptate? Acelaşi personaj care dă cu paltonul de limuzină de nervi că nu este servit? Acelaşi care e spectator la Consiliile UE? Cel care stă în vacanţe luxoase pe banii noştri? Acelaşi personaj care blochează Valea Oltului ca să meargă la doamna Carmen acasă? Cel care încalcă Constituţia dimineaţa, la prânz şi seara? Klaus Iohannis a reuşit, din păcate, să atragă în această aventură şi Parlamentul României, care s-a văzut nevoit să se implice în transpunerea dorinţelor lui Iohannis”, a completat Cucşa.

Orban: Decizia CCR poate fi interpretată de cei care comit fapte de corupţie ca un cadou nesperat

Ludovic Orban a declarat că decizia CCR este surprinzătoare şi poate fi interpretată de cei obişnuiţi să comită fapte de corupţie drept un cadou nesperat. Preşedintele PNL a precizat că în prezent Constituţia nu prevede dreptul fundamental de a fi graţiat sau amnistiat.

„Decizia CCR privind respingerea iniţiativei legislative de revizuire a Constituţiei depuse de PNL alături de partenerii din opoziţie este surprinzătoare în condiţiile în care milioane de români s-au exprimat în favoarea interzicerii amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie la referendumul de pe 26 mai. Decizia de astăzi (joi – n.r.) este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu nici o lună, Curtea Constituţională a validat referendumul pe justiţie. Pe cale de consecinţă, este inexplicabil că judecătorii Curţii au decis să respingă proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat de PNL alături de partenerii din opoziţie, în condiţiile în care acesta a transpus întocmai întrebările formulate la referendum. La ora actuală, Constituţia României nu prevede dreptul fundamental de a fi graţiat şi amnistiat”, a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Liderul liberal a reamitit de o decizie a CCR din 2012 care prevede că nu pot fi adoptate prevederi legale contrare voinţei cetăţenilor.

„Mai mult, decizia CCR poate fi interpretată de cei care sunt obişnuiţi să comită fapte de corupţie drept un cadou nesperat. Avertizez PSD-ALDE să nu încerce să profite în mod politicianist de decizia Curţii şi să înceteze să acţioneze împotriva voinţei cetăţenilor, aşa cum se prefigurează; în caz contrar, românii îi vor sancţiona aspru la alegerile de peste câteva luni, iar actuala majoritate va fi nostalgică după scorul de la alegerile europarlamentare. Reamintesc şi faptul că în urma Deciziei CCR nr. 682/2012 nu pot fi adoptate prevederi legale care sa fie contrare voinţei cetăţenilor”, a mai explicat Orban.

El a mai spus că liberalii sunt de părere că voinţa românilor este literă de lege, exprimată la referendumul din 26 mai, precizând că PNL se va asigura că această voinţă va fi transpusă legislativ.

„PNL consideră că voinţa românilor este literă de lege şi votul covârşitor de la referendumul pe justiţie nu poate fi ignorat. Românii s-au exprimat foarte clar pe 26 mai în favoarea interzicerii amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi în favoarea interzicerii ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei şi a extinderii dreptului de a ataca ordonanţele direct la CCR. Prin urmare, PNL se va asigura că voinţa cetăţenilor exprimată la referendumul de pe 26 mai va fi transpusă în lege astfel încât hoţii nu vor mai ajunge în fruntea statului şi cei care vor fura vor fi pedepsiţi”, a conchis Ludovic Orban.

Un răspuns

  1. Marian Cucşa membru ALDE nu stie ce a semnat chiar el si nu stie ca proiectul de lege privind revizuirea constitutiei a fost semnata de Tariceanu in numeles SENATULUI. Pare un mare misto a acestor doua persoane cu acetst proiect, UN MISTO LA ADRESA ROMÂNILOR…Marș, nesimtitilor la cosul de gunoi al poporului român !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri