Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European.

Le Figaro notează, într-un articol care va apărea vineri în ediția tipărită, că Parisul a decis să nu-l sprijine pe candidatul francez pentru această funcție, procurorul Jean Francois Bohnert.

În fruntea Parchetului European, ea se va ocupa de lupta împotriva fraudelor cu fonduri UE, a corupției și spălării de bani.

Liviu Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale, scrie Le Figaro, citat de Digi24. Fostul șef al PSD, urmașul Partidului Comunist, a început o bătălie împotriva procuroarei încă de la victoria PSD la alegerile legislative din 2016.

În perioada când a condus DNA, instituția a trimis în judecată un fost premier și zeci de miniștri, parlamentari și înalți funcționari.

Le Figaro scrie că DNA, inițial parchet anticorupție, a fost creată la cerințele Uniunii Europene și că sub conducerea Laurei Codruța Kovesi au fost trimiși în judecată înalți demnitari.

„KO-ul împotriva politicienilor corupți urma să fie pronunțat atunci când PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis să schimbe regulile.

Le Figaro: Așa a fost revocată Kovesi de la DNA

Prin legi și ordonanțe, a modificat Codurile penale, statutul magistraților, a reluat controlul asupra carierelor magistraților și anchetelor disciplinare. Așa a fost revocată Kovesi de la DNA, apoi suspectată de „abuz de putere, corupție și mărturie mincinoasă”, dar aceste acuzații mincinoase au fost ridicate”, scrie Le Figaro.

Publicația amintește și de avertismentul venit de la comisarul european Frans Timmermans, în 10 mai, că UE va lua măsuri împotriva României – activarea articolului 7, care poate lăsa o țară UE fără drept de vot – , și de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai, când PSD a scăzut cu 13% față de precedentul scrutin.

De asemenea, este amintit votul la referendumul pe justiție, care „a adus un sprijin clar luptei anticorupție (…)

Corupția poate fi învinsă, nu renunțați – le-a spus Kovesi colegilor atunci când a fost forțată să plece de la DNA.

De la noul său parchet din Bruxelles, va putea veghea în curând asupra lor”, încheie Le Figaro.

133 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 7 =