Caută
Close this search box.

Libia: Arme franceze în mâinile forţelor antiguvernamentale

Proiectile antitanc franceze au fost descoperite într-o bază a mareşalului Haftar, şeful forţelor antiguvernamentale din Libia, arată o anchetă publicată de New York Times. Ministerul francez al Armatelor recunoaşte că proiectilele au fost cumpărate, într-adevăr de Franţa din Statele Unite. Ele au fost descoperite la finele lui iunie de forţele guvernului de la Tripoli, susţinute de Naţiunile Unite, într-o bază abandonată. Libia este supusă din 2011 unui embargo asupra armelor.

Autorităţile franceze susţin că proiectilele erau destinate protecţiei unui detaşament francez desfăşurat acolo cu scopul de a se informa în materie de contra-terorism. Armele aparţin armatei franceze, ele au fost cumpărate din Statele Unite în 2010, precizează Ministerul francez al Armatelor.

Forţele guvernamentale au atribuit iniţial proiectilele Emiratelor Arabe Unite. Dar Abu Dhabi, aliat al Statelor Unite, a negat cu vehemenţă. Iar Departamentul american de Stat a decis să se ocupe de întreaga afacere şi a transmis rezultatul anchetei sale Congresului. Iar concluziile au ajuns de aici în presă. În acest context, Washington se îngrijorează că organizaţia Stat Islamic ar putea să pună mâna pe acest armament, în condiţiile în care organizaţia teroristă şi-a relansat activităţile în sudul ţării.

Franţa neagă faptul că ar fi violat embargoul impus asupra armelor.

Autorităţile franceze susţin că proiectilele sunt deteriorate, că erau stocate într-un depozit pentru a fi distruse şi că ele nu au fost transferate forţelor locale. Ministerul francez al Armatelor nu explică însă cum au ajuns aceste arme în arsenalul militar al mareşalului Khalifa Haftar, comandantul şef al aşa-numitei Armate Naţionale Libiene.

«Nu s-a pus niciodată problema ca ele să fie vândute, cedate, împrumutate ori transferate cuiva din Libia”, susţine Ministerul francez al Armatelor.

Însă nu precizează de ce aceste arme, stocate într-o ţară aflată în război, nu au fost deja distruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri