Caută
Close this search box.

Liderul de la Hong Kong condamnă protestele „extrem de violente”

Liderul executiv din Hong Kong a condamnat marți „utilizarea extremă a violenței” de către protestatarii mascați care au luat cu asalt și au jefuit clădirea legislativului orașului într-o provocare fără precedent în fața autorității de la Beijing, relatează AFP.

Centrul financiar semi-autonom a fost aruncat în criză de săptămâni de demonstrații masive privind un proiect de lege care ar permite extrădarea în China continentală. Dar, luni, în cea de-a 22-a aniversare a predării orașului către China, furia a atins cote maxime după ce grupuri de protestatari, în mare parte tineri, au intrat în consiliul legislativ. Ei au agățat steagul din epoca colonială a orașului în camera de dezbateri, au afișat mesaje precum „Hong Kong nu este China” și au distrus sigiliul emblematic al orașului cu vopsea prin pulverizare. Poliția a intrat în clădire la puțin timp după miezul nopții.

Evenimentele reprezintă o provocare fără egal pentru liderul chinez Xi Jinping, care a lăsat-o până acum pe Lam să facă față protestelor. Într-o conferință de presă, Lam, șeful executivului numit de Beijing, a descris scenele de vandalism drept „sfâșietoare și șocante”. „Trebuie să condamnăm serios acest lucru pentru că nimic nu este mai important decât statul de drept din Hong Kong”, a spus ea, împreună cu șeful poliției orașului Stephen Lo alături de ea. Lo a adăugat: „Actele violente ale protestatarilor au depășit cu mult linia de jos a expresiilor pașnice ale cererilor”.

Centrul financiar a fost deranjat de proteste masive în ultimele trei săptămâni, pe măsură ce furia împotriva guvernului pro-Beijing a fost suprimată. Mitingurile – inclusiv un mare marș al pro-democrației de luni – au fost în mare parte pașnice, în timp ce au cerut demisia lui Lam, ale cărei ratinguri de aprobare sunt la un nivel scăzut record. Dar ei nu au reușit să câștige multe concesii, iar Lam a rezistat apelurilor pentru a rafina definitiv legea extrădării sau a demisiona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri