Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, care a fost externat de la un spital, unde a fost tratat pentru simptome de alergie acută, a declarat că ar fi fost otrăvit, o suspiciune împărtăşită de avocatul său şi medicul personal.

Navalnîi, în vârstă de 43 de ani, a fost dus în spital duminică, purtătorul de cuvânt al său spunând că este vorba despre „umflarea severă a feţei şi înroşirea pielii”.

Spitalul din Moscova care îl tratează a anunţat că acesta a fost trimis înapoi în închisoare, după ce starea lui s-a îmbunătăţit, dar că nu poate dezvălui ceea ce crede că s-ar fi putut afla în spatele îmbolnăvirii sale bruşte, din cauza confidenţialităţii pacientului.

Unul dintre medicii care l-au tratat, Elena Sibikina, a declarat reporterilor că ideea că activistul anti-corupţie ar fi fost otrăvit nu a fost dovedită. Ea a spus că viaţa lui nu este în pericol.

Dar Navalnîi a folosit reţelele de socializare pentru a spune că, după părerea lui, oficialii ruşi sunt suficient de proşti pentru a încerca să-l otrăvească în închisoarea unde execută o pedeapsă de 30 de zile pentru încălcarea legilor privind protestele.

„Sunt într-adevăr astfel de idioţi încât să te otrăvească într-un loc unde suspiciunile se îndreaptă doar spre ei?”, a scris Navalnîi.

„Este o întrebare bună. Deocamdată pot spune un lucru cu certitudine: oamenii aflaţi la putere în Rusia sunt într-adevăr destul de proşti. Vi se pare că în acţiunile lor trebuie să căutaţi un înţeles ascuns sau un scop raţional, dar de fapt sunt doar proşti, răutăcioşi şi obsedaţi de bani”, a adăugat acesta.

Alexei Navalnîi, care a fost reţinut săptămâna trecută şi care a fost condamnat 30 de zile pentru cererea organizării unor proteste neautorizate, se va întoarce în închisoare.

Potrivit primelor analize, acesta ar fi suferit o reacţie alergică, manifestată printr-o eczemă la nivelul părţii superioare a corpului, leziunii ale pielii şi secreţii oculare.

Medicul care l-a tratat pe Navalnîi, Anastasia Vassilieva, s-ar fi opus externării acestuia, sugerând că nu este vorba de o reacţie alergică, ci de o expunere la un „agent toxic”.

Înainte ca şeful opoziţiei să fie externat din spital, echipa sa de medici a declarat că a reuşit să ia monstre din părul şi de pe tricoul lui Navalnîi, pentru a putea fi analizate în mod independent.

Vassilieva a declarat că Navalnîi nu avea nicio alergie.

„A fost o reacţie toxică la o substanţă chimică, cu siguranţă este vreun agent chimic. Este absurd să o numim alergie”, a declarat aceasta, adăugând că Navalnîi trebuie să „rămână sub supraveghere medicală”.

Navalnîi a primit miercuri o sentinţă de 30 de zile în închisoare după ce a cerut organizarea unor proteste neautorizate faţă de excluderea unor candidaţi ai opoziţiei din alegerile parlamentare.

Cel puţin 1.000 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor faţă de excluderea unor candidaţi ai opoziţiei din alegerile parlamentare, care au avut loc sâmbătă la Moscova.

Uniunea Europeană a criticat folosirea forţei împotriva protestatarilor, afirmând că aceste acţiuni au subminat „libertatea fundamentală de exprimare, asociere şi întrunire”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 8 =