Caută
Close this search box.

Londra ca Madrid și Moscova ca Sofia. Cum va fi clima în marile orașe ale lumii în 2050?

Până în anul 2050, clima din Londra se va asemăna cu cea a Madridului de astăzi; Parisul va fi mai mult ca Canberra; Stockholm ca Budapesta, iar Moscova ca Sofia, potrivit unei noi analize publicate miercuri, care s-a bazat pe previziuni optimiste, potrivit AFP.

Schimbările vor fi și mai dramatice pentru orașele tropicale mari din lume, cum ar fi Kuala Lumpur, Jakarta și Singapore, care vor experimenta condiții climatice fără precedent, având ca rezultat fenomene meteorologice extreme și secetă intensă.

Studiul a fost realizat de oameni de știință de la ETH Zurich și publicat miercuri în „PLOS ONE”. Cercetătorii au examinat clima din cele 520 de orașe mari ale lumii folosind 19 variabile care reflectă variabilitatea temperaturii și a precipitațiilor. Proiecțiile viitoare au fost estimate folosind modelul stabilit care a fost intenționat optimist, ceea ce înseamnă că emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului prin implementarea politicilor ecologice, cu o creștere medie a temperaturii globale de 1,4 grade Celsius. Echipa a comparat apoi asemănarea climei dintre orașele actuale și viitoare, iar rezultatele dau o lectură îndrăzneață.

În emisfera nordică, orașele din 2050 se vor asemăna cu locuri care sunt la peste 1000 de kilometri mai la sud spre ecuator. Cei mai apropiați de ecuator nu vor vedea o încălzire drastică, dar probabil vor avea mai multe extreme de secetă și precipitații. În ansamblu, 77% din orașele lumii vor avea o „schimbare izbitoare” a condițiilor climatice, în timp ce 22% vor avea condiții „noi” – adică ceva care nu a fost întâlnit niciodată. În Europa, verile și iernile se vor încălzi, cu o creștere medie de 3,5 grade Celsius și, respectiv, de 4,7 grade Celsius.

În timp ce modelarea utilizată în analiză nu este nouă, scopul lucrării a fost de a organiza acele informații într-un mod care să inspire factorii de decizie să acționeze. „Scopul acestei lucrări este să încercăm să permitem tuturor să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu schimbările climatice”, a declarat Jean-Francois Bastin, autorul principal pentru AFP. Bastin, care este din Belgia, a adăugat că nu este sigur că până în 2060 țara sa va simți temperaturi sub zero în timpul iernii, o condiție necesară pentru activarea semințelor de grâu. Pe măsură ce temperaturile de vară cresc, mai mulți oameni din nordul Europei vor cumpăra aparate de aer condiționat, adăugând tulpina rețelelor electrice și, eventual, creând un ciclu vicios, a adăugat el. „Sunt peste 30 de ani de când majoritatea dintre noi au fost de acord că există o schimbare climatică care este cauzată de activitatea umană, dar nu reușim să transformăm acest lucru în acțiuni globale”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri