Caută
Close this search box.

Malta anunță că Guvernul va începe o anchetă publică, în cazul asasinării jurnalistei de investigații Daphne Galizia

daphne caruana galizia

Ministrul afacerilor externe maltez, Carmelo Abela, a declarat că guvernul intenţionează să declanşeze în cursul următoarelor trei luni o anchetă publică asupra uciderii jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, relatează dpa.

Carmelo Abela a declarat în cadrul unei conferinţe privind libertatea media de la Londra că guvernul maltez a acceptat o recomandare a unui raport al Consiliului Europei de a deschide o anchetă care să stabilească dacă crima căreia i-a căzut victimă Caruana Galizia putea fi evitată.

Raportul i-a dat guvernului maltez un termen de trei luni de zile pentru a declanşa ancheta.

Caruana Galizia a fost ucisă în octombrie 2017, când o bombă puternică a fost detonată chiar sub scaunul maşinii sale, la doar câţiva metri de casa ei.

Trei bărbaţi au fost inculpaţi pentru uciderea ei, dar creierul operaţiunii a rămas în libertate, notează dpa.

Guvernul a argumentat că o anchetă publică ar putea dăuna investigaţiei criminale, iar prim-ministrul Joseph Muscat a spus că guvernul încearcă să obţină consiliere juridică.

„Am primit o recomandare juridică că o anchetă publică în acelaşi timp cu o investigaţie criminală ar putea impieta una asupra alteia. Avem rezervele noastre faţă de raportul Consiliului Europei (…) dar respectăm instituţiile şi nu ne angajăm în lupte care nu duc nicăieri”, a spus Abela.

Într-o rezoluţie bazată pe un raport al politicianului olandez Pieter Omtzigt, Consiliul Europei a cerut organismelor de aplicare a legii din Malta „să investigheze solid şi să urmărească în justiţie” pe cei implicaţi în scandalurile expuse de Caruana Galizia şi colegii săi sau care au fost beneficiari ai faptelor dezvăluite.

Textul atrage atenţia asupra unei serii de „scandaluri majore” din Malta în ultimii ani, adăugând că unii indivizi implicaţi în aceste scandaluri par „să se bucure de impunitate, sub protecţia personală a prim-ministrului Muscat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri